1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Han minns tiden vid makten

- Det känns lite som när vi tog makten från socialdemokraterna vid valet 1979. Så visst ser det bra ut för alliansen. Det säger Torsten Bengtson, moderat kommunalråd i Sölvesborg 1980-1982.
Nyheter • Publicerad 14 september 2006
Minns tiden vid makten. Torsten Bengtson var Sölvesborgs kommunalråd 1980-1982 och han tror att dagens borgerliga politiker kan ha samma framgång på söndag som han själv hade i valet 1979.
Minns tiden vid makten. Torsten Bengtson var Sölvesborgs kommunalråd 1980-1982 och han tror att dagens borgerliga politiker kan ha samma framgång på söndag som han själv hade i valet 1979.Foto: 

I Sölvesborg är socialdemokraterna vana vid att sitta vid makten. Enda undantaget i modern tid är perioden 1980-1982 då kommunen styrdes av moderaterna, centern och folkpartiet.

Kommunalrådsposten och andra tunga uppdrag delades då av Torsten Bengtson (m) och Bengt Thomasson (c).

- Det var en lyckosam tid och mina bästa politiska år, säger Torsten Bengtson 25 år senare.

I och med valtriumfen hösten 1979 vet han hur det går till och hur det känns att besegra socialdemokraterna. Nu har Bengtson lagt politiken på hyllan och han är försiktig i kommentarerna när BLT ber honom förklara hur dagens lokala allians ska bära sig åt för att nå samma framgång.

Bättre samarbete - Det finns klara likheter med hur vi gjorde och hur man gör nu. Jag tycker samarbetet inom alliansen både på riksplanet och lokalt här i Sölvesborg nu är bättre är på väldigt, väldigt länge.

Framgången 1979 byggde väldigt mycket, poängterar Bengtson, på att han, Bengt Thomasson och Jan Paborn (fp) gick ut med ett gemensamt valprogram med rubriken "Vi är överens".

En viktig faktor - Dessutom pryddes valprogrammet med en bild av oss tre tillsammans på Stortorget. Det gav tyngd och var en viktig faktor i framgången, säger 77-årige Torsten Bengtson.

Åren vid makten beskriver han som mycket expansiva; flera grundskolor rustades upp och gymnasieskolan byggdes. Strandvallen fräschades upp och Gerbogården bygges om och till för att nämna några av de större projekten.

Pengar över - I samtliga fall gick kalkylerna ihop, det blev till och med pengar över och trots att vi investerade 130 miljoner under våra tre år ökade den kommunala förmögenheten med 42 miljoner, fortsätter Torsten Bengtson inte utan stolthet i rösten.

- Så tveksamma väljare torde ha allt att vinna på att stötta den borgerliga alliansen.

Lars Ohlsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.