1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Han hjälpte polisen lura bedragaren

Bilförsäljaren Joakim Franzén på Bil AB Peter Rudvi i Karlskrona var timmar från att lämna över en bil till en av ligans bulvaner i torsdags.
- Det var rena turen att vi upptäckte vad som var på gång, säger han.
Nyheter • Publicerad 26 oktober 2002

Joakim Franzén kontaktades för knappt två veckor sedan av en man som sa jobba på en holländsk bilfirma i Amsterdam.

- Han berättade att han sett en av våra bilar på Internet, en fyrhjulsdriven Mitsubishi Pajero för 295 000 kronor, och efter att jag beskrivit bilen för honom ville han köpa den, säger Joakim Franzén. Jag faxade över ett kontrakt till honom och han faxade tillbaka med underskrift.

Något skumt

Mannen från Holland bad att få betala med check. Därefter skulle bilen hämtas av en person och köras till Holland.

- Det är inget konstigt med ett sådant upplägg och vi anade inte att något skumt var i görningen, säger Joakim Franzén.

Han förklarade för köparen att det skulle ta cirka en vecka innan banken gett klartecken för checken.

Efter några dagar kom det ett förhandsbesked från banken att pengarna var på väg och i torsdags morse sattes 329 000 kronor in på bilfirmans konto.

Skälet till att checkbeloppet var 34 000 högre än överenskommet pris var på att den holländske köparen bad Joakim Franzén att ge pengarna som blev över till bulvanen.

- Han sa att det var för omkostnader av transporten och hade det inte varit så att vi fått ett mejl från Motorförarnas Riksförbund samma dag, hade vi lämnat bilen och pengarna till mannen som dök upp här, säger Joakim Franzén.

Men efter att mejlet kom kontaktades banken.

- En anställd åkte till banken och visade mejlet och då stoppades transaktionen, säger Joakim Franzén.

Även polisen kopplades in.

- Vi bestämde att jag skulle agera som om inget hänt och jag tog emot bulvanen här samtidigt som två civilklädda poliser befann sig i lokalen, säger Joakim Franzén.

Hämtade polisen

Efter att kuriren anlänt på avtalad tid ringde Joakim Franzén till Holland.

- Jag ringde upp köparen och bad honom bekräfta att det var den här personen som skulle hämta bilen och när jag fick klartecken bad jag mannen vänta en liten stund. Jag sa att jag skulle hämta pengarna till honom.

Men Joakim Franzén hämtade inga pengar. Han hämtade poliserna som helt odramatiskt grep bulvanen.

Bekymrad

- Alla vi som jobbar här tycker att det som hänt är mycket obehagligt och det var ju faktiskt rena turen att mannen inte lämnade Karlskrona med vår bil och 34 000 kronor i kontanter, säger Joakim Franzén.

Han är bekymrad över hur bilfirmor ska kunna göra säkra affärer efter det som hänt.

- Vi säljer mycket bilar till utländska köpare och ofta med check och något liknande har jag aldrig varit med om. Nu måste vi ta oss en ordentlig funderare på hur vi ska kunna undvika något liknande i framtiden.

Björn Håkansson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.