1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Halofenomen med solen

Såg du ringen runt solen i går?
Fenomenet kallas Halo.
Och är ett bergsäkert tecken på regn.
Nyheter • Publicerad 24 juni 2004

Solen såg ut att ha omringats av en gigantisk såpbubbla i går vid lunchtid. Det kallas Halofenomenet och betyder att himlen snart öppnar sig för ett skyfall.

När en varmfront är på väg in ligger tunna cirrusmoln högt upp i atmosfären. Molnen innehåller iskristaller som solens strålar reflekterar så att de bildar en ring runt solen. Ringen uppkommer bara när kristallerna ligger i 22 graders vinkel mot solens strålar.

- Man brukar säga att när man ser en Halo börjar det regna inom 24 timmar och det brukar stämma rätt så bra, säger Jonas Höglund, meteorolog på SMHI i Norrköping.

Gårdagens Halo låg kvar i flera timmar men försvann när frontens tjockare molntäcke drev in över Blekinge och skymde solen. Framåt eftermiddagen kom mycket riktigt också ett rejält skyfall.

- På torsdag morgon (i dag) har det stora regnvädret dragit vidare och det blir uppehåll med undantag för skurar.

Hur blir vädret på midsommarafton i Blekinge?

- Det ser inte så bra ut. Ett antal skurar passerar och det blir svalt, runt 15 grader.

Andrea Jilder
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.