Grannarna förtvivlade över polisens agerande
En av grannarna till flickan mötte henne i hissen på långfredagen. Flickan hade en blåtira och stapplade på grund av vad grannen uppfattade som skador på benen. Grannen kontaktade med hjälp av en anhörig polis.
En polispatrull åkte till platsen, men tog inte upp en polisanmälan utan vidarebefordrade uppgifterna i ett fax till socialtjänsten.
– Med facit i hand skulle jag ha tagit flickan och åkt till sjukhuset direkt. I stället för att ringa polisen. Jag är självkritisk och förväntar mig samma sak av polisen, säger en av personerna som larmade.
Han och grannen som ringde in till polisen känner en stor skuld över att de inte gjorde mer. De kan inte förstå hur polisen uppfattade att det inte rörde sig om ett akut brott som faller under allmänt åtal. De förstår heller inte varför polisen inte ringde direkt till socialtjänsten, i stället för att de faxade uppgifterna.
Blekingepolisen kan inte kommentera fallet i och med att man har anmält händelsen till polisens internutredningsverksamhet.
– Men generellt sett använder vi det akuta numret till socialtjänsten om vi misstänker att ett specifikt konkret brott har begåtts. Här gör man bedömningen att det handlar om en allmän oro, säger Lotta Hansson, informationsansvarig hos polisen.