1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Glömska kan vara demens

Demens är en dold sjukdom.
Drygt 650 blekingar är dementa - utan att veta om det.
När de till sist söker vård kan det vara för sent.
Nyheter • Publicerad 12 januari 2006
Väntar med vården. En del skäms över sin glömska och väntar med att söka vård. Sjukvården tror att det finns flera hundra blekingar som har demens utan att veta om det. -Det är viktigt att söka vård snabbt, säger cheföverläkaren Jan Sander. Foto: Lena Ehring
Väntar med vården. En del skäms över sin glömska och väntar med att söka vård. Sjukvården tror att det finns flera hundra blekingar som har demens utan att veta om det. -Det är viktigt att söka vård snabbt, säger cheföverläkaren Jan Sander. Foto: Lena EhringFoto: 

-Det är viktigt att söka vård snabbt eftersom vi har begränsade resurser att hjälpa dessa patienter, säger Jan Sander, cheföverläkare på psykogeriatriken i Karlskrona.

I Blekinge har drygt 2 300 patienter måttlig till svår demens. Den vanligaste demenssjukdomen är Alzheimer.

Sjukdomen börjar med glömska. Personer som drabbas kan få svårt att följa handlingen i en bok eller komma ihåg namn.

Förra året fick psykogeriatriken som utreder dessa patienter 238 remisser där frågeställningen var just demens.

-Vissa av patienterna som kommer är väldigt rädda. De uppfattar att något är fel, säger Jan Sander.

Men sjukvården misstänker att mörkertalet vad det gäller demenssjukdomar är stort.

Skyller på glömska

Landstinget uppskattar att drygt 650 blekingar har någon typ av demens utan att veta om det. De skyller på vanlig glömska.

En kartläggning som Karlshamns kommun genomförde 2003 visar att det finns en allt större grupp personer som bor i ordinärt boende som har demens. Deras räddning är stödet från anhöriga eller hemtjänst.

-Jag har patienter som dröjt i tre år innan de söker vård. Orsakerna till att de väntar är dels hjälpen de får från anhöriga och tron att det är vanlig glömska. Sedan finns det dem som inte vill inse att de är sjuka. De skäms för sin glömska, säger Jan Sander.

Förväxlas med stress

Han har patienter som åker över länsgränsen för att hämta sin medicin. De vill inte att någon i omgivningen ska få reda på att de lider av demens och undviker därför apotek i Blekinge.

Problem med minnet är vanligt och beräkningar visar att det drabbar tio procent av alla personer över 65 år. Men glömskan beror inte alla gånger på någon demenssjukdom, utan kan förväxlas med tillstånd som stress.

I de fallen försvinner dock symtomen efter en längre tids vila.

Sjunker i åldrarna

Demenssjukdomar tenderar att sjunka i åldrarna. För tio år sedan fanns ingen strax över femtio som blev dement.

Nu förekommer det att patienter som är så unga som 53 och 54 år får diagnosen.

-Det kan bero på arvet, vårt levnadssätt som vi stressar fram i tillvaron, kemikalier i maten eller annan miljöpåverkan. Men ingen vet säkert, säger Jan Sander.

Demens är kroniskt, men det finns två typer av bromsmediciner. En tredjedel blir förbättrade av medicinerna, för en tredjedel har medicinen en bromsande effekt och för en tredjedel av patienterna har medicinen ingen effekt alls.

Förbättrar livet

Personer som drabbas av demens lever inte den förväntade livslängden. Immunförsvaret blir påverkat av sjukdomen vilket gör att patienten lättare drabbas av infektioner.

-Bromsmedicinerna förlänger inte livet, men kan förbättra det, säger Jan Sander

.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.