1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Gerthie Olsson lämnar kontoret efter valet

Toppsossarna Gerthie Olsson och Mats Johansson grälar på jobbet.
- Visst händer det att vi skriker åt varandra. Det avslöjar länets första kvinnliga kommunalråd när hon efter tolv år vid makten lämnar Röda stugan.
Nyheter • Publicerad 5 september 2006
PLOCKAR IHOP. Efter valet den 17 september lämnar Gerthie Olsson kontoret i den öda stugan och det som varit hennes arbetsplats i 12 år. Foto: Patric Söderström
PLOCKAR IHOP. Efter valet den 17 september lämnar Gerthie Olsson kontoret i den öda stugan och det som varit hennes arbetsplats i 12 år. Foto: Patric SöderströmFoto: 

Valrörelsen rasar runt hörnet. Och opinionsläget pendlar. Men det socialdemokratiska kommunalrådet Gerthie Olsson, 58, är lugn.

I år är hon inte något lokalt

affischnamn och har en synbart avspänd inställning till det politiska skådespel som just nu pågår.

Åtminstone tycks det så.

- Eftersom jag meddelat att jag inte kandiderar för ytterligare en mandatperiod, så blir min roll annorlunda den här gången. Självklart deltar jag i valarbetet, men jag har gjort min sista debatt som kommunalråd, säger hon.

Lämnar efter 12 år Efter valet den 17 september lämnar hon kontoret i Röda stugan och det som varit hennes

arbetsplats i tolv år.

Rummet ärvde hon efter landstingsrådet Bernth Johnson, som verkade där som oppositionsledare under tre år i början av 1990-talet.

Företrädarens skrivbord åkte omgående ut.

- Jag kände mig som teskedsgumman bakom det.

I höst tänker hon lämna vidare kontoret - och skrivbordet - till kommunalrådskandidaten Patrik Hansson.

- Dagen efter valet hoppas jag få komma hit för att gratulera mina partivänner till valsegern. Sedan städar jag och flyttar ut.

Varför slutar du nu?

- Jag vill inte gå ut genom bakdörren. I det här jobbet kan man aldrig ta någonting för

givet. Jag ska vara ärlig och säga att jag inte orkar lika mycket i dag som förr och då är det bättre att själv fatta beslutet än att någon annan ska fatta det åt en.

Kommer du att sakna jobbet?

- Alldeles säkert. Det blir nog ganska tomt i början. De tolv år som passerat är den roligaste tiden i mitt yrkesverksamma liv. Att vara kommunalråd är ingenting annat än ett fantastiskt uppdrag.

Vad är du mest stolt över?

- Att vi under min första mandatperiod fick ordning på ekonomin. Det var tuffa tider, vi

genomförde en skattehöjning, men vi tog oss igenom det och förvandlade kriskommunen Karlskrona till en tillväxtkommun. Där var jag delaktig och det är jag väldigt stolt över.

- Jag minns också hur vi lyckades reda ut cirkusen kring Polentrafiken. Efter flera uppmärksammade turer knöt vi ett seriöst rederi till oss och sedan dess har det varit en otrolig utveckling, inte minst i hamnen på Verkö, säger Gerthie Olsson.

Första kvinnan När hon 1994 valdes som ett av tre kommunalråd skrev hon samtidigt historia. Den då 46-åriga förskoleläraren blev länets första kvinnliga kommunalråd.

Hon tog plats mellan regeringens nuvarande narkotikasamordnare Björn Fries och finanskommunalrådet Mats Johansson.

Som båda givetvis ofta stal rubrikerna.

Ändå förnekar Gerthie Olsson att hon någonsin känt sig som nummer två eller tre, vid sidan av kollegorna.

- Att Mats är den som syns mest är i sig inget konstigt, han har det övergripande ansvaret. Samtidigt får han ta det hårda smällarna när det kommer kritik. Det som ligger på mitt bord hänvisar han till mig. Vi har fungerat som bollplank åt varandra.

Bråkar ni aldrig?

- Jo du (skratt), det har hänt. Vi ger varandra både ris och ros.

Vad grälar ni om?

- Det är olika. Ibland har vi skilda uppfattningar och det har hänt att vi har stått och skrikit åt varandra. Vi är rätt envisa och när jag blir arg, då blir jag verkligen arg.

Hur uppfattas du av andra?

- Det har hänt att folk sagt att de tycker att jag verkar så sur och tvär. Den bilden är inte rättvis, tycker jag. Jag försöker bara vara ärlig.

Din relation till journalister är ganska ansträngd.

- Bernth Johnsons råd till mig var att strunta i det som står i tidningen eftersom folk ändå slog in fiskrens i tidningspapperet nästa dag. Det brukar jag tänka på, även om jag tycker att det är enklare att möta journalister i dag. Vissa har jag stor respekt för, de kan jag vända mig till i förtroende. Det är helt individuellt.

När vi skrev om din makes bygglovsärende blev du jättearg.

- Ja, då kände jag mig kränkt. Min familj ska inte lida för att jag har ett politiskt uppdrag. De ska lämnas utanför det där. Dessutom har jag inte haft

någonting med det ärendet att göra. Och min familj måste väl ha rätt att söka bygglov som alla andra i den här kommunen.

Är det frustrerande att stå och stampa med alla överklagade planer och bygglov?

- Det är klart att det kännas så, men möjligheten att överklaga är en del i den demokratiska processen. Ibland brukar jag dock tänka att Karlskronaborna vill helst bo som i den röda stugan på Stakholmen. Centralt med sjöläge, nära naturen och utan grannar.

Tröttnar du aldrig på att vara sosse?

- Nej, jag är mer socialdemokrat i dag än när jag började med politik. Som ung lämnade jag faktiskt SSU under en period eftersom min dåvarande kille var med i högerns ungdomsförbund. Det gillade inte pappa (skratt). Men det tog slut och jag hittade tillbaka.

Du tänker fortsätta med politiken.

- Ja, det är min önskan. Jag kan mycket väl tänka mig att

leda en nämnd och ta ett eller flera andra uppdrag. Jag vill

inte lämna politiken helt.

Hur förändras din vardag

efter valet?

- De senaste åren har jag jobbat i snitt tio-elva timmar om dagen. Min make har fått stå tillbaka och sköta mycket av marktjänsten. Jag vill som sagt fortsätta att arbeta politiskt, men i ett lugnare tempo och på andra villkor, säger Gerthie Olsson.

Valrörelsen blir hennes sista stora föreställning som kommunalråd.

Ett nytt liv väntar utanför dörren.

Martin Hult
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.