GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Fyra olika tandläkare - fyra olika besked

BLT:s reporter besökte fyra tandläkare - och fick fyra olika besked. Tre hål på det ena stället. Fyra på det andra. Sju på det tredje. Åtta på det fjärde. Alla behövde lagas.
Nyheter • Publicerad 20 december 2006
Foto: Bengt Pettersson
Foto: Bengt PetterssonFoto: 

Tandläkarna konkurrerar om patienternas tänder. Och dina pengar. Den som söker vård hos tandläkare i dag är lika utsatt som den som lämnar in sin bil för reparation på verkstaden. Patienterna är helt utlämnade till den som gräver i munnen och tvingas lita på att tandläkaren gör en rättvis bedömning.

Abonnera på tandvård Alternativen är många. Folktandvården erbjuder patienter att abonnera på tandvård och betala ett fast pris varje månad. Lågpriskliniker med utländsk arbetskraft framför allt från Polen lockar med tandvård till halva priset.

BLT:s reporter som inte varit hos tandläkaren på flera år testade utbudet. Skillnaderna var slående.

Fyra hål Första besöket var på folktandvården i Lyckeby.

- Gapa stort, säger tandläkaren Nima Sanei som konstaterar fyra hål och en fraktur på en lagad kindtand efter undersökning.

Nästa anhalt är den nyöppnade lågpriskliniken Pacore dental clinic i Emmaboda. Tandvårdskliniken ligger i samma hus som folktandvården. Efter några minuters väntan i väntrummet visar en polsk tandhygienist in BLT:s reporter på tandläkaren Krystyna Wojtylaks rum.

Röntgen Tandläkaren kommer från Polen och har endast varit i Sverige i fyra veckor. Hennes kontrakt löper i sex månader framåt.

Hon undersöker tänderna och vill sedan genomföra en röntgen. Men redan innan röntgenbilderna har kommit upp på hennes skärm konstaterar hon åtta hål. Någon fraktur är det inte frågan om.

Nästa klinik är privattandläkaren Håkan Andrén i Karlskrona. Han ser direkt två hål som måste lagas. Med hjälp av två röntgenbilder konstaterar han ytterligare ett hål som är i behov av lagning.

Behöver inte lagas Han upptäcker även fyra mindre hål som dock är så små att de inte behöver lagas. Sedan ser han ytterligare ett som han är osäker på, men inte tror måste åtgärdas.

Den fjärde tandläkaren BLT:s reporter träffar är ukrainskan Olena Morozova på lågprisalternativet Tandklinik i Karlshamn.

Praktik Hon gör sin sex månader långa praktik och är därefter färdig tandläkare. När hon undersökt tänderna och granskat röntgenplåtarna konstaterar hon sju hål som måste lagas.

Fyra olika besked. Fyra olika prisuppgifter.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.