1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Friad: men ryktena höll på att knäcka familjen

Peter blev filmad när han bar ut två element från sin arbetsplats.
I en månad satt han häktad anklagad för stöld.
Frun och tre barn lämnades chockade kvar i ett vakuum.
Nu får Peter ett stort skadestånd.
Nyheter • Publicerad 3 januari 2006
Höll ihop. Peter trodde att hans fru Lena skulle lämna honom när han satt häktad. Men familjen klarade sig igenom mardrömmen. Foto: MARIE PETTERSSON
Höll ihop. Peter trodde att hans fru Lena skulle lämna honom när han satt häktad. Men familjen klarade sig igenom mardrömmen. Foto: MARIE PETTERSSONFoto: MARIE PETTERSSON

Han lämnade hemmet, fru och tre barn en vanlig måndagsmorgon för snart tre år sedan. Peter åkte till arbetet i en stor butik i Karlskrona där han var ställföreträdande varuhuschef.

Hämtades av polis

Men några timmar senare tog vardagen en hemsk vändning. In på Peters arbetsplats stegade sex poliser. Peter anklagades för en omfattande stöldhärva. Varor för närmare fyra miljoner kronor hade försvunnit från butiken.

-Jag blev chockad. Det var fruktansvärt. Jag fick följa med poliserna ut till parkeringen där polisbilen stod. Alla människor tittade och ryktet var i gång, säger han.

Hade fått godkännande

Peter hade hört talas om svinnet från butiken som upptäckts vid en inventering. Två personer från ett bevakningsföretag i Stockholm som var specialiserade på interna stölder hade kallats in. De hade filmat Peter när han och en kollega bar ut två element från butiken. Elementen skulle Peter byta mot de gamla han köpt och installerat i sitt hem, men vars termostater inte fungerat.

-Jag hade pratat med kontorspersonalen på jobbet och leverantören om att byta de trasiga elementen. De hade gett sitt godkännande.

Sonen öppnade för polisen

Peter togs med för förhör och anhölls senare av åklagare. Peters fru Lena var på jobbet. I hemmet i villan i en förort till Karlskrona fanns den tolvåriga sonen. Plötsligt knackade det på dörren. Tre poliser dök upp och berättade för pojken att de skulle söka igenom huset.

När Lena kom hem från jobbet helt ovetande om att familjens liv vänts upp och ned berättade sonen att polisen varit där. Hon ringde makens jobb, men ingen vill säga vad som hänt. Efter tre timmar ringde polisen och gav ett besked.

-Min man var misstänkt för stölder. Jag blev chockad. Det kändes som att hamna i ett vakum, säger Lena.

Peter satt häktad i Växjö i en månad. Lena fick inte prata med sin man. De tre barnen var också förhindrade att ha någon kontakt med sin pappa.

Till en början sa Lena att Peter jobbade. Men till sist orkade hon inte ljuga längre för barnen. Den nioårige sonen trodde att hans pappa var död.

Berätta för barnen

Lena kände sig tvingad att berätta. Hon ville förbereda barnen för omgivningens frågor, blickar och kommentarer.

-Jag visste att det alltid kommer att finnas elaka barn. Det kändes viktigt för mig att ha en öppen dialog med barnen.

I häktet satt Peter och var övertygad om att frun tänkte lämna honom. Han var isolerad och fick varken läsa tidningar eller se på tv.

Efter två veckor lyckades Lena övertala åklagaren att Peter skulle få prata med sina barn i telefon.

Fick inte tala om brottet

Men barnen var förbjudna att samtala om brottet som deras pappa misstänktes för. Då bröts nämligen samtalen som avlyssnades. I stället blev det ytligt prat om hur skolan varit, träningen gick eller hur matchen slutade.

-Barnen grät, jag grät och jag hörde hur min fru grät i bakgrunden, säger Peter.

De två äldsta barnen kom hem med frågor och påstående som andra barn framfört. Någon undrade hur mycket pengar familjen hade undanstoppade. En annan påstod att barnen hade en pappa som var tjuv.

Sjuk efter ryktesspridning

Lena fick höra rykten om att familjen hade stöldgods i en lägenhet i stan, sommarhus i Spanien och hela garaget fullt med skidutrustning.

-Det var helt befängda anklagelser, säger Lena, som mådde så dåligt att hon tvingades sjukskriva sig.

Efter en månad släpptes Peter ur häktet. Lena stod på övervåningen när hennes man kom med en taxi. Tårarna rinner när hon berättar om dagen.

Men mardrömmen var inte slut. Förundersökningen fortsatte i nästan två år. Familjen väntade månad efter månad på att åtalet skulle komma.

Friades

Peter blev skygg och vågade knappt gå ut. Skulle familjen handla åkte de till Ronneby, Växjö eller Kristianstad för att slippa blickarna.

Men i november 2004 kom brevet som vände mardrömmen. Peter hade friats från anklagelserna och förundersökningen hade lagts ned.

-Det var en befrielse, men jag var tvungen att ringa min advokat för att få det bekräftat.

Justitiekanslern har nu beslutat att Peter ska få 77 000 kronor i skadestånd för månaden han satt frihetsberövad.

För familjen känns det som en befrielse från misstankar och en upprättelse.

-Pengar kan inte kompensera det vi gått igenom. Vissa verkar ha det som en hobby att skvallra och gotta sig åt andras olycka, säger Peter.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.