1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Framtiden ljus för Östersjöinstitutet

Östersjöminister Jan O Karlsson lovar mer pengar och en tryggad framtid för Östersjöinstitutet.
- Hur mycket pengar det handlar om är för tidigt att säga, säger Lars Haikola, rektor för Blekinge Tekniska Högskola, BTH.
Nyheter • Publicerad 19 april 2003

Lars Haikola var tillsammans med regionrådet Bernth Johnson (s), landshövding Ingegerd Wärnersson och P-G Lindencrona, ansvarig för Östersjöfrågor på Region Blekinge, med på uppvaktningen hos Jan O Karlsson i torsdags.

Några större förhoppningar hade delegationen egentligen inte, speciellt inte på grund av den debattartikel som Jan O Karlson skrev i mars och i vilken han bland annat meddelade att "Östersjöinstitutet inte har visat att de klarar en egen finansiering av den löpande verksamheten".

Positivt överraskade

Därför var det en glatt förvånad och mycket nöjd Blekingekvartett som lämnade mötet med ministern.

- Jan O Karlsson vill nu att Östersjöinstitutet ska finnas kvar och ställer sig bakom tanken på en forskningsenhet vid högskolan, säger Lars Haikola.

Vid högskolan ska det inrättas en forskningsenhet för integrationsprocesser i Östersjöregionen.

Samma välsignelse har Östersjöinstituets roll i EU:s Interregkontor fått, precis som filialokalerna i Kaliningrad.

Nu ska en politiskt tillsatt grupp, både med riks- och Blekingepolitiker och ledd av Jan O Karlsson, inom kort presentera en samlad framtidsvision för Östersjöinstitutet.

- Vi fick dessutom muntliga löften från ministern om ekonomiskt stöd efter det att planen är klar och godkänd. Det arbetet ska gå på några månader och sedan ska förslaget presenteras och klubbas, säger Lars Haikola.

Exakt hur mycket pengar det handlar om är ovisst, men beskedet är att regeringen vill har kvar Östersjöinstitutet som en spjutspets i kontakterna med Östeuropa.

Björn Håkansson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.