1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter
Blekinge kan bli försökslän för en ny modell för sjukpenning. Folkpartisten Nils Ingmar Thorells motion om att Blekinge ska testa en ny modell för att minska sjukskrivningar får nu stöd från Försäkringskassan..
Nyheter • Publicerad 14 november 2003

Det var på landstingsfullmäktige i september som Nils Ingmar Thorells motion debatterades. Motionen bygger på ett förslag från Läkarförbundet som innebär att landstinget tar kostnaden för tio procent av sjukskrivningarna. I gengäld får landstinget extra statsbidrag. Målet är att få ned sjukskrivingskostnaderna, framförallt på heltidssjukskrivningar. Läkarna skulle också utbildas i ämnen som rör sjukskrivning som behandlingsmetod. Landstingets kansli avslog Thorells motion, men efter debatten i fullmäktige fick Thorell stöd av nästan samtliga partier om en återremiss.

Startar på försök

Nu har Försäkringskassan i Blekinge lämnat positiva synpunkter till landstinget Blekinge. Försäkringskassan vill nu inleda en diskussion om att få starta en försöksverksamhet i länet under tre år. Karin Jeppsson (s) är ordförande både i landstingsfullmäktige och i Blekinge läns allmänna försäkringskassa. Det är hon och Försäkringskassans direktör Rolf Lindberg som lämnat synpunkterna till landstinget.

- Mycket intressant. Nu kommer motionen i en helt annan dager, säger Nils Ingmar Thorell.

- Försäkringskassans synpunkter är tungt vägande. Det här var mycket spännande.

Snabba initiativ

Därför har nu Nils Ingmar Thorell skrivit en interpellation till Bernth Johnson. Han menar att det är viktigt att snabbt ta initiativ att få igång en försöksverksamhet i Blekinge.

- Jag vet att det finns andra landsting som är intresserade. Därför undrar jag om Bernth Johnson är beredd att ta några initiativ tillsammans med Försäkringskassan innan motionen besvaras i mars 2004, skriver Thorell i sin interpellation.

Nils Ingmar Thorell tror att försöket skulle kunna starta vid halvårsskiftet eller vid nästa årsskifte.

Ann-Marie Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.