1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Forskare tror att sälökningen kommer att avta

Antalet gråsälar i Östersjön kan ha tiodubblats sedan 80-talet.
Längs Blekinge- kusten verkar ökningen vara ännu större.
Men det finns signaler på att den nu kommer att plana ut, enligt forskaren Karl Lundström.
Nyheter • Publicerad 15 januari 2013
Karl Lundström.
Karl Lundström.Foto: Marie Svärd

Under 1900-talets första hälft var jakt på gråsäl en stor verksamhet i Östersjön. Då räknar man med att där fanns omkring 100 000 sälar. Den omfattande jakten och gifter i havet gjorde att antalet sjönk till mellan 3?000 och 4?000 under 80-talet.

Sedan dess har stammen återhämtat sig och i dag uppskattar forskaren Karl Lundström att det finns omkring 30?000, vilket alltså skulle betyda en tiodubbling av antalet grå- sälar sedan 80-talet.

Fiskarnas problem med sälskador har spridit sig norrifrån.

– Först hade man problem vid lax- och sikfiske längs Norrlandskusten. Sedan började det dyka upp problem nere vid Öland och torskfisket där, säger Lundström.

Nu har problemen nått Blekinge och även Skåne. Mellan år 2000 och 2010 ökade antalet observerade gråsälar på Utklippan i Blekinge från åtta till 450.

Lundström menar att jakt på säl kan ha effekt.

– Om det är ett begränsat antal sälar som går på redskapen så skulle det vara möjligt att skjuta dem – beroende på hur det fyller på från den övriga sälpopulationen.

– Det är ett sätt, men det är lätt att säga att man ska skjuta dem. Det är mycket jobb och väldigt tidskrävande, fortsätter han.

I Norrland fick man hyfsad kontroll på problemen genom att utveckla nya redskap.

– Det har gått okej med dubbla nätväggar och extra kraftigt nät som sälarna inte kan riva sönder.

Just nu håller man på att ta fram torskburar, som ska vara mer ”sälsäkra”.

–Man har sett att det fungerar, men det fungerar inte överallt, säger Lundström.

Han tror dock inte att ökningen av antalet grå-sälar kommer att fortsätta i samma takt de kommande åren.

– I vissa områden i Östersjön så börjar det plana ut. Ökningen har minskat, så att säga.

Karl Lundström bedriver forskning vid Institutionen för akvatiska resurser (Sveriges lantbruksuniversitet) samt Institutionen för biologi och miljövetenskap, Göteborgs universitet.

Genom att undersöka sälarnas matvanor har han studerat gråsälarnas roll i ekosystemet och hur de påverkar omgivningen. Han har dels undersökt bytesrester från mag- och tarminnehåll och dels tittat på sammansättningen av fettsyror i sälarnas späck.

Forskningen visade bland annat att gråsälar, på vissa platser i Östersjön, äter lika mycket fisk som yrkesfiskarna fångar.

Källa: science.gu.se

Tobias Fabbeke
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.