1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Försäkringsskyddet ska förbättras

Regeringen har nu kommit fram till att värnpliktigas försäkringsskydd är för dåligt.
Ersättningen vid bland annat dödsfall ska höjas rejält.
Men det är inget som familjen Nihlmark får nytta av.
Nyheter • Publicerad 18 oktober 2001

För tre veckor sedan lade regeringen fram propositionen "Bättre villkor för totalförsvarspliktiga". Där föreslås bland annat att det ska utgå 22 basbelopp till dödsboet om en värnpliktig omkommer under sin tjänstgöring.

Kom två år för sent

Hade lagändringen kommit för två år sedan hade familjen Nihlmark kunnat kvittera ut drygt 800 000 kronor. Med dagens livförsäkring utgick inte ett öre till familjen, eftersom bara make, maka, barn och sambo gynnas.

- Vid dödsfall lämnas ersättning för begravningskostnader, och sannolikt blir det några kronor över eftersom de flesta begravningar kostar mindre än vad som ges ut, säger Hans Thormar, försvarsjurist vid Försvarshögkvarteret.

Han konstaterar att värnpliktiga i stort sett har samma försäkringsskydd som statligt anställda, som till exempel officerare.

Förste juli nästa år

- Man gör ingen skillnad på pliktpersonal och en ogift och barnlös fänrik som dör. Där blir det också bara begravningskostnader. Regeringen föreslår att lagändringen om bättre villkor för värnpliktiga ska träda i kraft den förste juli nästa år. Det nya personskadeskyddet kommer då till stor del att motsvara det som utlandsstyrkan i dag omfattas av. Där ingår att försvaret får ett rehabiliteringsansvar för den som skadas och ersättning till den skadades anhöriga som deltar i rehabiliteringen.

Gunnar Svensson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.