1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Försäkringskassan satsar för att stoppa bedragare

Försäkringskassan har satsat för att komma åt bedrägerierna mot assistansersättningen. I Skåne har kontroll­enheten fem anställda som enbart ägnar sig åt detta arbete.
Nyheter • Publicerad 11 april 2013

Hösten 2011 startade satsningen och den gick in ett skarpt läge vid årsskiftet 2011–2012.

– Och kontrollen kommer att pågå ett bra tag framöver, säger Peter Fausö, chef för Försäkringskassans kontrollverksamhet i Skåne och återkravverksamheten i syd.

Handikappade upplever att de ökade kontrollerna kan vara kränkande?

– Det är inte alls vår avsikt med satsningen. Vi gör den för att vi ska kunna behålla de förmåner till dem som har rätt till dessa. Ingen i målgruppen ska känna obehag av satsningen. Vi vill stoppa kriminalitet som finansieras med allmänna medel.

Peter Fausö konstaterade att Försäkringskassan är väldigt bekymrad över fusket. Om det fortsätter finns det en risk att förmåner försämras. Därför är det viktigt att kvalitets­säkra utbetalningarna av ersättningar.

I fjol avslutade kontroll­enheten i Skåne 3643 utredningar.

Försäkringskassan ställde återkrav på 45 miljoner kronor och sparade in 170 miljoner kronor på att slippa betala ut felaktiga ersättningar.

I riket avslutades 19?503 utredningar 2012 och det blev återkrav på 284 miljoner kronor. Besparingen blev 724 miljoner kronor.

Peter Nyberg
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.