1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Försäkringsbolag ofta ovilliga att ha urbutiker som kund

Fler och fler försäkringsbolag intar restriktiv hållning gentemot urbutiker. De upprepade inbrotten har medfört att butiker tvingats byta bolag - eller rentav bedriva affärsverksamhet helt utan försäkringar.
Nyheter • Publicerad 18 april 2002

Sven Petersson driver en ur- och guldaffär på Norra Kungsgatan i Karlskrona. För en tid sen fick han byta försäkringsbolag.

- Det gamla bolaget höjde sina krav.

Butikens fönster har blivit krossade vid tre tillfällen de senaste åren. Den har också varit utsatt för ett par snatterier.

- Förutom pansarglas har jag också satt upp ett galler.

Har pansarglas

I likhet med sin kollega är Sven Wendelo - som driver en urbutik på Ronnebygatan - också tillfreds med att han inte tillnärmelsevis är lika hårt drabbad som urmakare i storstadsområdena.

- Jag har pansarglas men inte galler för min butik. Butikens baksida har jag försett med plåtdörrar. Butiksfönstren har krossats vid ett par tillfällen.

Inga försäkringar

6 februari i fjor var samtliga urbutiker i landet stängda som en protest mot det allt grövre våldet mot butikerna.

- Polisen måste få utökade resurser så de kan stävja den här utvecklingen.

Sven Wendelo arbetar inom samma butikskedja som en kollega i Västerås som numera bedriver affärsverksamhet helt utan försäkringar. Upprepade inbrott och stölder mot hans fem butiker - två i Stockholm, två i Västerås och en i Kinna - har inneburit att 14 försäkringsbolag avböjt att få honom som kund...

Lennart Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.