1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter
Nu vänder det.
Företag och offentligsektor i Blekinge ser ljust på framtiden.
Omkring 3 000 personer måste anställas i år och under nästa år..
Nyheter • Publicerad 29 april 2003

Störst är rekryteringsbehovet i den offentliga sektorn där stora pensionsavgångar väntas inom skola, vård och omsorg. Enligt nya beräkningar från Länsarbetsnämnden kommer 2 100 tjänster att bli lediga i denna sektor.

- Det kommer att bli en kamp om personalen mellan kommunerna och landstinget. Redan

i dag är det svårt att tillsätta

alla lediga jobb, säger Bertil Svensson, prognosmakare och byrådirektör på Länsarbetsnämnden

Oroliga företag

Industri och byggsektorn behöver anställa uppemot 600 personer den närmaste tiden. Framför allt är det industriföretagen som ser ljust på framtiden. 97 procent av företagen uppger att de tror på en oförändrad eller förbättrad marknadsutveckling de kommande sex månaderna, enligt Länsarbetsnämndens vårprognos som bygger på intervjuer med 201 arbetsgivare i Blekinge.

- Det finns dock en oro hos industriföretagen att de inte ska hitta rätt personer. De kommande nyanställningarna kräver nämligen kvalificerad personal; tekniker, produktions- och marknadspersonal samt reparations- och servicepersonal.

Företagens förhoppning är att gymnasieskolans yrkesprogram ska trygga framtida rekryteringsbehov.

IT fortsatt svagt

- En önskan från företagen är att planera och driva de olika industriprogrammen mer oberoende av kommungränserna med förhoppning om att det skulle garantera kvalitén på utbildningarna, säger Bertil Svensson.

Sämre är det inom IT- och telekom. Där är tillväxten fortsatt svag. De företag som ingår i undersökningen tror på en fortsatt låg efterfrågan på personal.

- Det innebär dock inte att man ska avstå från att utbilda sig i branschen. När det vänder kommer rekryteringsbehovet att bli stort och då kommer efterfrågan på personal med hög teknisk kompetens och erfarenhet att efterfrågas. Därför är det oroväckande att så få söker högskoleutbildningar med inriktning på IT och telekom, säger Bertil Svensson.

Färre utan jobb

En annan bransch som upplever det svårt just nu är bemanningsföretagen. Lågkonjunkturen har inneburit att allt färre företag hyr in personal.

Länsarbetsnämnden räknar med att den totala arbetslösheten, det vill säga öppet arbetslösa och i arbetsmarknadsprogram, kommer att minska något under året. I maj beräknas 6,5 procent av den arbetsföra befolkningen stå utan jobb i länet eller 6 100 personer. Det ska jämföras med de senaste siffrorna i mars då 6,8 procent inte hade jobb eller 6 338 personer.

- En positiv trend är att antalet varsel fortsätter att sjunka. Blekinge drabbades mycket hårt av varsel under åren 2001 och 2002 men denna negativa utveckling har nu vänt, säger Inga-Britt Wahlsten, ställföreträdande länsarbetsdirektör.

Lars-Göran Enarsson

lars-goran.enarsson@blt.se

0455-772 02

Lars-Göran Enarsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.