1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter
Han ställer krav på goda språkkunskaper för svenskt medborgarskap.
Nu vill riksdagsmannen Jeppe Johnsson (m), Sölvesborg, att fängelsedömda asylsökande automatiskt ska utvisas ur landet.
Exakt samma visioner återfinns i sverigedemokraternas partiprogram.
Nyheter • Publicerad 12 april 2002

BLEKINGE

Förra veckan gick Jeppe Johnsson, ledamot i riksdagens justitieutskott, ut och menade att asylsökande måste lära sig svenska för att få svenskt medborgarskap. Han efterlyste också viss kännedom om det svenska samhället.

Föreslår utvisning

I en fråga till migrationsminister Jan O Karlsson påtalar nu Jeppe Johnsson att för få asylsökande som döms till fängelsestraff utvisas och vill veta på vilket sätt ministern tänker åtgärda det.

- Jag anser att asylsökande som begår brott som ger fängelsestraff ska utvisas ur Sverige. De har förbrukat sin asylrätt, säger Jeppe Johnsson.

Samma inställning

Båda dessa utspel om asylsökande överensstämmer med sverigedemokraternas inställning.

Även sverigedemokraterna vill villkora svenskt medborgarskap med goda kunskaper i språket i kombination med god kunskap om den svenska historien även om de dessutom kräver minst tio års vistelse i landet.

När det gäller utvisning i samband med fängelsestraff är partiet överens med Jeppe Johnsson.

- Jag tror i och för sig att vi var först med att föreslå detta och allt i deras program är inte avskyvärt även om jag anser att partiets syften är avskyvärda, säger Jeppe Johnsson.

Jeppe Johnssons båda utspel om asylsökande kommer i anslutning till att såväl sverigedemokrater som nazister, båda med uttalat främlingsfientliga åsikter, bestämt sig för att ställa upp i höstens val i Karlskrona.

Utnyttjar du den främlingsfientliga vågen med sådana här utspel?

- Det hoppas jag verkligen inte. Det handlar om att våga ta debatt i de här frågorna och enligt åklagarkammaren i Karlskrona så är det ovanligt att asylsökande utvisas trots fängelsestraff och trots att domstolarna har den möjligheten. Jag står för att jag tycker det är fel, det drabbar alla andra som kommer till Sverige med hederliga avsikter för att starta ett nytt liv.

Är det besvärande att de här åsikterna delas av sverigedemokraterna?

- Det är inte besvärande för mig och moderaterna, möjligtvis för sverigedemokraterna, säger Jeppe Johnsson.

Björn Håkansson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.