1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Flygplatsen kan tvingas ta sparpaus

Ronneby flygplats kan tvingas spara bort fem miljoner kronor - en tredjedel av sin budget - varje år om inte passagerarantalet ökar.
Ett sparalternativ är att stänga flygplatsen varje dag mellan klockan 10 och 14. Dessutom har den planerade ombyggnaden av terminalbyggnaden ställts in tills vidare.
Nyheter • Publicerad 10 april 2002

Under mars månad minskade antalet passagerare med 13 procent jämfört med samma månad förra året.

Enligt flygstationschef Jim Magnusson är det främst affärsresandet som minskar och det hänger samman med lågkonjunkturen.

Och om inte trenden vänder kommer Luftfartsverket att tvingas till stora besparingar i Kallinge.

Flygbolagen betalar en avgift till LFV baserad på antalet resenärer och med den finansieras bland annat driften av flygplatsbyggnaderna.

- Vi har redan ett besparingsbehov på 2,5 miljoner kronor och om inte passagerarantalet börjar öka igen så måste vi spara fyra till fem miljoner per år jämfört med dagens budget, säger Jim Magnusson.

Kan tvingas stänga

Det kan betyda dramatiska förändringar på flygplatsen vars årsbudget är 15 miljoner kronor för Luftfartsverkets del. Ett av sparförslagen som Jim Magnusson nu tagit fram innebär att flygplatsens civila del stängs mellan klockan 10 och 14 varje dag. Då är där ändå ingen trafik.

- Det innebär att vi slipper köpa en del av de tjänster vi i dag köper av flottiljen, bland annat banhållning, trafikledning och räddningstjänst.

Få redan nu

- Däremot tror jag inte att vi behöver minska på Luftfartsverkets egna personal. Vi är så få redan nu, säger Jim Magnusson.

Beslutet om vilka besparingsåtgärder som ska genomföras tas under våren av Jim Magnusson i samråd med Luftfartsverkets divisionschef på Malmö-Sturup.

Bygget stoppas

För övrigt dras hela verket med ansträngd ekonomi och därför har investeringsstopp redan införts.

- Ombyggnaden av vår terminalbyggnad skjuts på framtiden, säger Jim Magnusson.

Men såvitt Jim Magnusson vet kommer SAS inte att minska antalet turer till och från Arlanda.

- Det finns andra flygplatser som ligger ännu sämre till än vi och det är där SAS ser över trafiken, säger Jim Magnusson.

Christer Thörnquist
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.