1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Flickor som hotas går inte till polis

Cirka 17 unga kvinnor i Blekinge har utsatts för hedersvåld.
Bara fyra av fallen kom till polisens kännedom. Och det har inte gått att föra någon av dem i bevis.
-Det är svårt för unga att anmäla sina egna föräldrar för våld, säger kammaråklagare Ingela Klinteberg.
Nyheter • Publicerad 30 januari 2006
Fyra år har gått. Det har gått lite drygt fyra år sedan Fadime dödades av sin pappa, och det så kallade hedersrelaterade våldet hamnade på den politiska dagordningen. Foto: JACK MIKRUT
Fyra år har gått. Det har gått lite drygt fyra år sedan Fadime dödades av sin pappa, och det så kallade hedersrelaterade våldet hamnade på den politiska dagordningen. Foto: JACK MIKRUTFoto: JACK MIKRUT

I februari 2005 häktades en 50-årig man misstänkt för misshandel. Det är än det enda brottet med hedersrelaterad grund som gick så långt.

Anlitat en torped

Mannen misstänktes för att ha anlitat en torped som skulle skrämma dotterns 16-åriga väninna.

När flickan var på väg till skolan hoppade en man på henne, hotade henne med kniv och bröt hennes tumme.

Torpeden blev aldrig fast, men väninnans pappa greps och häktades.

-Det var ett mål med tydligt hedersrelaterat våld, säger kammaråklagare Ingela Klinteberg.

Men häktningen hävdes så småningom. Brott kunde inte styrkas och den 50-åriga pappan fick 27000 i skadestånd för den tid han satt häktad. Dottern omhändertogs av socialförvaltningen och torpeden blev aldrig fast.

Ytterligare tre fall

Polisen har haft ytterligare tre fall förra året. Dessa ledde inte heller till åtal. Enligt Göran Sundin, inspektör och utredare på Krim, är det svårt att föra hedersrelaterat våld i bevis.

- En ung flicka berättade att hon skulle skickas till sitt forna hemland för att giftas bort. Men när vi pressade familjen på den uppgiften hette det att flickan själv var med på uppgörelsen, att hon deltog frivilligt.

I det läget finns det inte någon målsägare att bygga en anmälan och ett åtal på.

Söker inte hjälp

Både polisman Göran Sundin och kammaråklagare Ingela Klinteberg är övertygad om att det förekommer hedersrelaterat hot och våld mot unga kvinnor även i Blekinge. Men flickorna söker inte hjälp hos polisen.

Lösning i hemmet

-Flickorna har ingen önskan att deras föräldrar ska bli åtalade eller dömda. De vill ha hjälp med att finna en lösning i hemmet, säger Ingela Klinteberg.

-De håller problemet inom familjen så länge det går, säger Göran Sundin.

Och när det inte går längre?

-Det förekommer att flickor skickas ut från Sverige och tas om hand av andra familjemedlemmar i hemlandet. Då har vi inte kvar någon målsägande och inget ärende att gå vidare med.

Simone Hansen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.