1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Flera kommuner brister i krishantering

Samhällets krishantering brister. Det visar en enkät som studenter på Mittuniversitetet gjort.
Nyheter • Publicerad 25 juli 2013
Foto: RICHARD VOGEL

Den färska undersökningen som gjorts av studenter på Mittuniversitetet visar att flera kommuner får underkänt betyg när det gäller uppdraget att utveckla och stödja samhällets beredskap mot olyckor och kriser. Björn Eriksson som är ordförande för Säkerhetsbranschen skriver på DN-debatt att tre av fyra kommuner brister vid en krishändelse.

– Det är ytterst nedslående och oacceptabelt eftersom kommunerna har det primära ansvaret för medborgarnas säkerhet och trygghet vid en kris säger Björn Eriksson på DN-debatt.

Björn Eriksson skriver i debattartikeln att erfarenheter från tidigare katastrofer som Estonias förlisning, tsunamikatastrofen, diskoteksbranden i Göteborg och stormen Gudrun inte i tillräcklig grad har omvandlats till lärdomar och att samhällets krisberedskap därav är felorganiserad och undermålig.

I undersökningen framgår också att både kommuner och länsstyrelser bedriver övningar för att kunna hantera kriser, men att det oftast handlar om tjänstemän som övar och sällan politiker. Debattörerna menar att det är synd eftersom det är politikerna som ska kunna fatta beslut vid kriser.

Livia Bergvall
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.