1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Fler vräks i Blekinge

Vräkningarna i landet minskade under 2001 jämfört med 2000. Totalt med sju procent. Men i Blekinge var trenden den motsatta. Här ökade istället antalet avhysningar med fyra procent.
Nyheter • Publicerad 11 januari 2002

- Hyresvärdarna har blivit tuffare. Även om det sociala engagemanget i hyresgästerna är stort, har de ekonomiska kraven blivit högre, säger Gunnar Svensson, kronoinspektör i Karlskrona.

IT-bubblan en orsak

En annan anledning kan vara att allt fler blev arbetslösa när IT-bubblan sprack för några år sedan.

- Det gick bra för Karlskrona under början av nittiotalet men när konjunkturen vände nedåt blev många arbetslösa. Och en del också avhysta, säger han.

Hur många obetalda hyror som hinner passera innan hyresvärden tar itu med en åtgärd som vräkning, varierar.

- Ibland har hyresgästen hunnit få en skuld på 30 000-40 000 men oftast ligger summan på 5 000-15 000, säger Gunnar Svensson.

Tillkommer gör också avhysningskostnad, räntor och processkostnader.

Ibland nöjer sig hyresvärden med att avhysa hyresgästen men oftast vill hyresvärden också ha in pengarna. Men det är inte bara obetalda skulder som kan leda till vräkning. Det kan räcka med att störa sina grannar.

- De fallen är inte lika många, men cirka tio procent av vräkningarna beror på störningar gentemot sina grannar. Vilda fester, skällande hundar eller äldre som inte längre kan ta hand om sin lägenhet på rätt sätt.

Glömma uppsägning

En mindre dramatisk orsak kan vara att hyreskontraktet inte sagts upp på rätt sätt.

- En del ungdomar och studenter glömmer säga upp sina hyresavtal och flyttar ifrån orten. Utav det blir det också en avhysning, formellt sett.

Men det är ett kostsamt misstag. Av en vräkning följer automatiskt en betalningsanmärkning, vilket ger problem i framtiden.

- Har man väl fått en betalningsanmärkning blir det svårt att hyra bostad i framtiden, säger Gunnar Svensson.

Fotnot: Alla registrerade vräkningar utförs inte. Det beror på att personen i fråga har hunnit betala, fått hjälp av socialen eller lyckats göra upp en avbetalningsplan.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.