1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Fler kvinnor har drabbats

Problemet med trakasserier i Ronneby kommun är inte nytt.
Flera drabbade kvinnor har tidigare slagit larm.
Nyheter • Publicerad 1 april 2005

Mönstret i kvinnornas berättelser går igen. Trakasserierna sker under mässor och konferenser och i samband med alkoholintag. Det är också en mycket begränsad grupp män som gör sig skyldiga till trakasserierna, enligt de kvinnor BLT talat med.

-Men de har ju kompisar i ledande politisk ställning, så de här händelserna tystas ner. De skyddar varandra.

En av kvinnorna trakasserades under en konferens på annan ort än Ronneby. På kvällen var det dans och efter att ha bjudit på ett glas whisky vill den kommunale chefen bjuda upp sin kvinnliga kollega.

-Vi dansade och det dröjde inte länge förrän han började smeka mig på ryggen. Då kände jag att det var dags att gå därifrån.

Kvinnan tog aldrig upp saken med chefen och hon säger att det aldrig återupprepats sedan dess.

Sexistiska uttryck

En annan kvinna vittnar om en grabbig jargong, där kvinnorna ofta tvingas stå ut med kommentarer med sexuella inslag.

-Själv har jag fått höra en del grejer som gjort mig arg och ledsen. Men jag är ganska stark som person och därför är det aldrig någon som vågat ta på mig.

Inte märkt något

Kristiina Kosunen-Eriksson, som blev kommundirektör i Ronneby i oktober 2003, känner inte till några andra fall där personer som arbetar inom Ronneby kommun blivit utsatta för sexuella trakasserier av kollegor.

-Jag har inte haft något sådant ärende tidigare.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.