Fler kan ha smittats av frysta bär
Det skriver Svenska Dagbladet med hänvisning till danska smittskyddsmyndigheten.
I förra veckan uppmanade svenska Livsmedelsverket – långt efter Finland och Danmark – konsumenterna att koka djupfrysta, köpta bär efter misstankarna om att de spritt hepatit A-virus. Verket ser nu över sina råd, ett arbete som väntas bli klart till sommaren.
Livsmedelsverket i Finland uppmanade redan 2009 människor att koka frysta hallon och i Danmark är det sedan 2001 lag på att kaféer och restauranger måste koka importerade, frysta hallon.
Hepatit A-smittan gäckar Livsmedelsverket men frysta bär-teorin står fast.
– Vi tror att det rör sig om ett större parti som spritts i Norden från en producent men det är lite som att hitta en nål i en höstack, det krävs bara en mycket liten mängd av viruset för att smitta, säger Livsmedelsverkets Mats Lindblad till TT.
Hittills har 27 inhemsk smittade från hela landet nu registrerats, åtta av dem har samma hepatit A-stam som fallen i Danmark. Livsmedelsverket har analyserat elva prover som kopplats till smittade men ännu inte hittat någon smitta. Ingen särskild bärsort är än så länge troligare smittkälla än någon annat.
Tidigare har rädslan för frysta bär främst gällt norovirus, som ger kräksjuka. Men danska myndigheter har inte hittat någon annan källa till hepatit A-utbrottet än frysta bär.
Sedan början av december har 56 fall av hepatit A rapporterats i Sverige, mot normalt fem fall om året. Smittan kan orsaka leverinflammation.
(TT)