1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Fler har fuskat med arbetstider

Det är inte bara på äldreboendet där åtta personer har varslats om avsked som det har förekommit fusk med arbetstider.
Vi har pratat med före detta vikarier som vittnar om liknande händelser på andra boenden i Karlskrona.
Nyheter • Publicerad 19 juli 2014

– Det kunde vara att man jobbade på och så smög en kollega på med frågan: Kan inte du ta min penna? Det finns ju inte mer att göra i dag och jag har förberett kaffemaskinerna, berättar en person som tidigare vikarierat vid ett äldreboende i Karlskrona.

"Pennan" är det samma som "Mobipen", det system som personalen använder för att dokumentera insatser hos brukaren. Genom att lämna över sin penna till någon annan så kunde denne registrera att man hade varit på en insats utan att man hade varit det. På samma sätt kunde personen ta över pennan när man gick hem och registrera en senare hemgång.

Själv ställde den före detta vikarien inte upp på något trixande med arbetstider och anslöt sig därmed till den delen av personalen som inte gjorde så.

Personen tycker att det är bra att äldreförvaltningen agerar kraftfullt när det uppdagas fusk:

– Många tycker att det skulle ha räckt med en varning, men jag tycker det är starkt av cheferna att markera på det här sättet.

En annan före detta vikarie på ett annat boende berättar om hur man kunde snabba på läggningen lite på kvällen, för att kunna komma i från lite tidigare. När läggningen var klar var det egentligen två personal som skulle vara kvar, men det hände att en gick hem tidigare.

– Jag är också en bov i dramat. Jag har gått tidigare. Jag har inte sådan respekt för arbetsgivaren att jag sitter kvar en timma om det inte behövs.

Men samtidigt som det var möjligt att gå tidigare vissa kvällar så fanns det tillfällen då man var tvungen att arbeta över, en brukare kanske ramlade eller blev väldigt ledsen vid läggningen.

– Jag jobbade över i bland men satte aldrig upp det.

Att några ur personalen smet tidigare upplevde personen som en del av en "jargong", som dock inte delades av alla.

Personen tror att en del av förklaringen till att det händer handlar om att lönen och villkoren inom yrket inte är så bra.

– Det finns de som kämpar och står emot det här. Men de som fuskar är trötta på det. Det är upp till kommunen att göra så att de känner att de gör något värdefullt. Det här är inte svartvitt.

– Sedan vet jag också folk som arbetat vid andra boenden i Karlskrona, som inte varit med om det här.

Charlotte Rydberg
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.