1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Fiskare kritiska mot de nya restriktionerna

Fiskestoppet och begränsade landningstider slår hårt mot fiskarna. Yrkesfiskare befarar minus i kassan. - Befängt, säger Bengt Fredriksson, fiskare.
Nyheter • Publicerad 1 september 2007

Trålaren Tallona förbereds för avfärd från Ekenabben på Sturkö efter helgen. Det bistra beskedet om torskfiskestoppet i östra beståndet tvingar fiskaren Bengt Fredriksson att ändra planerna. På måndag åker han och besättningen ut för att fiska i västra beståndet.

"Jag vet att det är lögn" - Jag vill ner och få i alla fall en vecka där. Detta är befängt. Vi blir anklagade för att fiska mer än vad vi får. Men jag vet att det är lögn. Statistik kan man svänga som man vill med, säger Bengt Fredriksson.

De skärpta landningstiderna riskerar att slå hårt mot fiskerinäringen. Fiskeriverket beräknar att omkring 60 procent av fiskarna lossar sin fisk under kontorstid. Men Bengt Fredriksson menar att de flesta landar på kvällen och natten och därför drabbas hårt.

Själv går han vanligtvis ut på söndagarna med Tallona och fiskar måndag till torsdag. Han brukar lossa fisken i Ekenabben mellan klockan 20.00 och 01.00 på torsdagskvällen. De nya tiderna medför att han kan tvingas ligga ute till havs och vänta med fisken till klockan slår 07.00 innan han får landa i hamn.

Många nätter på sjön - Jag hinner inte i land till åtta på kvällen. Ska vi tvingas ligga och vänta till kontrollanterna vaknar och kommer till jobbet på morgonen. Det blir många nätter på sjön vilket är en säkerhetsrisk och inte bra för miljön, säger han.

De nya lossningstiderna riskerar också att slå hårt mot fiskarnas kassor. När Bengt Fredriksson lossat sin fisk på Sturkö på torsdagarna transporteras den vidare till Västkusten.

Om han nu tvingas vänta med landningen till fredagsmorgonen medför det att fisken inte hinner beredas förrän veckan efter.

- Då blir den inte så mycket värd. Fisk är ett födoämne, ju färskare desto bättre. Vi hoppas verkligen inte att det här förslaget går igenom.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.