Fem frågor till ...

Blekinge Artikeln publicerades
Gunnar Svensson arbetar som nyhetschef på Blekinge Läns Tidning.
Foto:Marcus Palmgren
Gunnar Svensson arbetar som nyhetschef på Blekinge Läns Tidning.

Gunnar Svensson, nyhetschef på Blekinge Läns Tidning:

1. Vad är svårast med ditt jobb?

– Den är att välja vad vi ska skriva om. Det finns otroligt många intressanta människor att porträttera och angelägna frågor som är värda att granska, samtidigt som nyhetsflödet måste följas och värderas.

2. Vem bestämmer vad som ska publiceras?

  – Sista ordet har alltid ansvarig utgivare, som i BLT:s fall är chefredaktören Kerstin Årmann. Hon är dock inte särskilt delaktig i den dagliga redaktionella verksamheten utan kopplas in vid publiceringar som kan vara kontroversiella eller riskerar att skada enskilda eller företag. De allra flesta publiceringsbeslut tas på lägre nivå och är fördelade på olika personer, där jag är en.

  3. Media beskylls ibland för att mörka sanningen. Kan läsaren lita på innehållet i tidningen?

  – Det finns runt 20 000 professionella journalister i landet och det är förstås orimligt att alla dessa kommit överens om att inte skriva om en viss typ av nyheter.

  – Ja, man kan lita på så kallade seriösa medier. Det innebär inte att allt som står i BLT är rätt. Vi gör misstag, men vi publicerar aldrig medvetet osanningar och när vi har fel är vi generösa med rättelser.

  4. Var kommer den bilden av media från tror du?

  – I dag har nästan alla tillgång till internet och kan, via bland annat sociala medier, få stor spridning av sina egna nyheter och åsikter. Det är på många sätt bra ur demokratisk synvinkel, men den bristande källkritiken på nätet är ett problem. I dag kan du enkelt få kontakt med likasinnade på internet, även när det gäller galna konspirationsteorier. Prova att googla påståendet att rymdmonster låg bakom 11 september-attackerna så får du se. Och när de etablerade medierna inte skriver är steget inte långt till anklagelser om mörkning.

  5. Hur ser du på utvecklingen för journalistiken?

  – Jag menar att behovet av seriös journalistik är stort eftersom informationsflödet aldrig varit större. Någon måste sålla bland all information och kontrollera vad som är sant, viktigt och relevant, baserat på källkritik och pressetiska regler. Samtidigt är den professionella journalistiken satt under press. Vi måste hitta bättre affärsmodeller för digital publicering, bli bättre på att förklara varför seriös journalistik är en viktig del i ett öppet demokratiskt samhälle. Vi måste också hela tiden bli bättre i vår nyhetsbevakning för att upplevas som relevanta. Det är en utmaning.