1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Farmen-Qristina: ”Folk är färdiga med dokusåporna”

Folk har fått nog, nu ska bara tv-makarna förstå det också. Qristina Ribohn, som blev Farmen-Qristina med stora delar av svenska folket i början av 00-talet, hävdar att dokusåpans status är mycket låg i nuläget.
Nyheter • Publicerad 11 februari 2013
Gjort sitt. Qristina Ribohn blev Farmen-Qristina med svenska folket. Sedan dess har hon varit med i flera tv-program, bland annat Fångarna på fortet. Tolv år efter att hon själv blev kändis tror hon att dokusåporna gjort sitt.
Gjort sitt. Qristina Ribohn blev Farmen-Qristina med svenska folket. Sedan dess har hon varit med i flera tv-program, bland annat Fångarna på fortet. Tolv år efter att hon själv blev kändis tror hon att dokusåporna gjort sitt.Foto: Bo Åkesson

Qristina Rihbon deltog i dokusåpan Farmen 2001 och 2003. Sedan dess har hon medverkat i flera olika tv-program, senast Fångarna på fortet. Men om man ska tro denna dokusåpaveteran har det här programformatet sett sina bästa dagar.

– Folk är färdiga med dokusåporna. Det gäller bara för tv-kanalerna att inse det också. Statusen är låg. Den ena ­efter den andra såpan läggs ut och sänds i racerfart, men det finns inga tittare. När Fångarna på fortet gick senast fick det läggas ner ­efter bara halva serien, för det var för få som tittade.

Qristina Ribohn vill understryka att dokusåpadeltagare, i motsats till många andra, i allmänhet inte har gjort något särskilt för att förtjäna ett kändisskap.

– Det är rena turen om folk minns oss. Säg att det varit 700–800 deltagare i doku­såporna, av dem är det kanske fem, sex stycken som folk verkligen minns.

Anledningen till att Qristina Ribohn är så pass väl ihågkommen som hon är tror hon beror på två saker. Först och främst att hon inte var sig själv i programmen. Den burdusa och arga personen i tv-rutan fanns egentligen inte på riktigt.

– Jag var ju en betald ­karaktär. Att vara med i ­dokusåpor var som semester för mig.

En annan anledning är att hon ”haft vett att tacka nej”, som hon själv säger.

– Jag har inte sprungit på fyllefester och röda mattor, och det är nog den största anledningen till att jag har kunnat göra tv i tolv år.

Någon ytterligare medverkan i dokusåpor lär det inte bli för Qristinas del.

– Nej. Jag har fått många frågor, men jag vill inte ­sätta mitt liv på paus igen.

Qristina Ribohn har de senaste tre åren arbetat som föreståndare på Djurängen, ett arbetsmarknadspolitiskt projekt för arbetslösa och sjukskrivna.

I förra veckan berättade hon i BLT att hon ger upp kampen att hålla parkverksamheten levande då varken NAV (nämnden för arbetsmarknadsfrågor och vuxenutbildning) eller Tekniska nämnden vill bekosta Djurängen.

Pär Jonasson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.