1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

"Familjen kämpade för att få hjälp av socialen"

Socialförvaltningen på Karlskrona kommun har vetat om att familjen led av trakasserierna. Det hävdar Björn Cooper som var stödperson till familjens 19-årige son från det att 19-åringen var åtta till att han var tolv år.
Nyheter • Publicerad 12 oktober 2007
Foto:Staffan Lindbom Fördömer. Björn Cooper har under lång tid arbetat inom kriminalvården, men har även varit stödperson till den trakasserade familjens 19-årige son. Han reagerade starkt på socialchefens nekande till att förvaltningen visste om trakasserierna. "Jag vill ha ett ärligt svar av Karlskrona kommun: Vad gör de sociala myndigheterna, hur många fall klarar de upp, och hur mycket av våra skattepengar använder de?
Foto:Staffan Lindbom Fördömer. Björn Cooper har under lång tid arbetat inom kriminalvården, men har även varit stödperson till den trakasserade familjens 19-årige son. Han reagerade starkt på socialchefens nekande till att förvaltningen visste om trakasserierna. "Jag vill ha ett ärligt svar av Karlskrona kommun: Vad gör de sociala myndigheterna, hur många fall klarar de upp, och hur mycket av våra skattepengar använder de?Foto: STAFFAn lindbom

Björn Cooper vittnar om att familjen sökte hjälp hos socia-len vid upprepade tillfällen

under den tiden.

Han hyser inget förtroende för socialförvaltningen i Karlskrona. Enligt honom har socialchefen Göran Bohman fel när han säger att förvaltningen inget visste.

- Mamman i familjen har kämpat med näbbar och klor för att få hjälp med trakasserierna mot familjen. De har vänt sig till

socialen flera gånger men bara fått beskedet att "vi hör av oss" och "vi får återkomma", säger Cooper.

"Ingen anmälan" På socialförvaltningen har någon formell anmälan inte gjorts.

- Enligt de uppgifter som jag har finns det ingen anmälan hos förvaltningen om att familjen trakasserats, säger socialchefen Göran Bohman.

Han kan dock inte garantera att familjen inte har tagit kontakt med förvaltningen under åren.

- Det kan jag inte svära på. Men det kan även finnas andra delar av kommunen som de

varit i kontakt med. Det har i så fall inte framkommit till mig.

Behöver ni bli bättre på samordning inom kommunen?

- Det kan alltid bli bättre. Med facit i hand hade det i det här fallet krävts en bättre samordning, säger han.

Björn Cooper och hans dåvarande fru var stödfamilj åt 19-åringen när pojken gick i tredje till sjätte klass. Cooper berättar att han fick i uppdrag av kommunen att ge pojken en fristad från mobbningen och trakasserierna, och att erbjuda en lugn miljö.

Men enligt Cooper ville familjen att socialförvaltningen även skulle agera för att stoppa själva trakasserierna. Cooper vittnar om att de vände sig till socialen flera gånger under de år han var stödperson till pojken.

Därför ser han mycket allvarligt på Göran Bohmans uttalande om att socialförvaltningen inget visste om trakasserierna mot familjen.

- Jag vill hävda att de har

vetat om det här. Punkt slut,

säger han.

Bohman meddelar att han

nyligen har fått reda på att 19-åringen hade stödfamilj men

säger att han inte kan gå in på detaljerna kring detta på grund av sekretess. Han håller dock fast vid att förvaltningen inte visste om trakasserierna och att de gjort vad de har kunnat, baserat på den information de hade.

- I den bästa av världar kunde vi kanske ha förutsett det här och satt in resurser tidigare. Men vi hade inte hela bilden. Det mest beklagliga just nu är att familjen inte upplevde att de fick hjälp av samhället, säger han.

Startar utredning Med anledning av skottdramat så har socialchefen startat en utredning av socialförvaltningens agerande. Den ska vara klar inom fyra månader.

Klockan elva på tisdagskvällen, efter det att BLT under eftermiddagen pratat med socialchefen, skickade kommunen ut ett pressmeddelande med anledning av utredningen.

Bohman har även tagit kontakt med länsstyrelsen.

"De öppnar nu ett så kallat tillsynsärende och avvaktar vår utredning. Det är rutin att länsstyrelsen granskar allvarliga händelser och det finns i dagsläget inga misstankar om att

något fel har begåtts, står det i pressmeddelandet.

Johanna Svedin
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.