Familjen får inga pengar efter dödsolycka på KA2
I mitten av december är det två år sedan Emil Nihlmark dog. Han drunknade i tvågradigt vatten när han skulle ta sig över ett vadningshinder utanför Sturkö i Karlskrona skärgård.
I en efterföljande rättegång där två befäl åtalades för arbetsmiljöbrott och vållande till annans död, begärde familjen Nihlmark 150 000 kronor i skadestånd.
Men befälen friades och familjen fick inte ett öre.
Familjen har heller inte fått ut någon ersättning från den livförsäkring som samtliga värnpliktiga omfattas av. Försäkringspengar betalas bara ut till maka, sambo eller barn, och 21-årige Emil Nihlmark hade varken fru eller barn.
- Han hade ju inte tjej eller någonting. Försvarsmakten tog ju bort det livet från honom, säger Eric Nihlmark, pappa till Emil.
Helt oförsäkrade
Han menar att värnpliktiga egentligen är helt oförsäkrade, eftersom det är ytterst få 19-20-åringar som är gifta och har barn.
Den ersättning familjen fått är 36 400 kronor i begravningshjälp. Försvarsmakten betalade också ut den dagersättning och utryckningsbidrag som Emil Nihlmark tjänat ihop innan han dog - totalt 5 800 kronor.
Skadeståndsfrågan är inte helt avgjord eftersom den friande domen i tingsrätten har överklagats till hovrätten. Men det som upprör Eric Nihlmark mest är inte utebliven ersättning. Nästan två år efter att hans son dött har han fortfarande inte fått någon ursäkt från försvaret. Inte ens ett beklagande.
- Det är ingen som bryr sig, säger Eric Nihlmark.
"Inte många förändringar"
Den moderate riksdagsledamoten Björn Leivik från Alingsås, Emil Nihlmarks hemstad, har reagerat mot det dåliga försäkringsskyddet av värnpliktiga. Han är suppleant i försvarsutskottet, och för några veckor sedan skrev han en motion om en ny "Lex Nihlmark" som ska innebära "ett helt och odelat ansvar för staten, att lämna ersättning för skador och i värsta fall dödsfall i samband med plikttjänstgöring".
- Frågan om försäkringsskyddet har varit uppe för diskussion flera gånger i försvarsutskottet. Det har blivit några förändringar men inte mycket, säger Björn Leivik.
Enligt Björn Leivik löper en värnpliktig 70 gånger större risk att allvarligt skadas eller omkomma under arbetet jämfört med vanligt arbete. Eftersom unga män tvingas göra värnplikt ser han det som självklart att de också ska ha ett omfattande försäkringsskydd.