1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter
Ledande politiker i socialnämnden vädjar för två flyktingflickor. De är omhändertagna efter att ha blivit misshandlade i familjen. Snart riskerar flickorna att avvisas med den förälder som misshandlade dem.
Nyheter • Publicerad 9 januari 2007
MAKTLÖS. Två flickor i den yngre tonåren riskerar att avvisas tillsammans med den förälder som misshandlar de båda barnen. Foto: PRESSENS BILD
MAKTLÖS. Två flickor i den yngre tonåren riskerar att avvisas tillsammans med den förälder som misshandlar de båda barnen. Foto: PRESSENS BILDFoto: 

- Det är upprörande att det är på det här sättet. Vi kan inte ha en socialtjänstlag som säger att vi ska se till barnens bästa och sedan ha en utlänningslag som tvingar oss att medverka till att barnen blir utlämnade, säger Gun Hedlund (fp), ordförande i socialnämnden i Karlshamns kommun.

Flickorna omhändertogs Strax före jul omhändertogs de två flickorna, som är i nedre tonåren, av de sociala myndigheterna enligt lagen om vård av unga, lvu.

Flickorna hade blivit misshandlade i familjen och placerades i ett familjehem. De var då mycket rädda.

En polisanmälan gjordes om misshandeln av tonårsflickorna. Familjen har endast ett tillfälligt uppehållstillstånd som går ut på torsdag, 11 januari. Då kan hela familjen avvisas, vilket innebär att flickorna måste sammanföras med den i familjen som misshandlat dem.

Vill rädda flickorna - Det här kan vi inte acceptera. Det är för att rädda flickorna som vi agerar. De som har begått en kriminell handling ska naturligtvis utvisas, säger Gun Hedlund.

Hon har tillsammans med presidiet i gamla socialnämnden (Ingrid Hagberg-Hake (s), Anita Fredriksson (mp) och Berit Jansson, ordförande i Rädda Barnens lokalförening, skrivit ett brev till migrationsminister Tobias Billström och socialminister Göran Hägglund.

- Vi drar slutsatsen att man måste göra en översyn av lagarna. Det känns väldigt konstigt att vi tar hand om barnen och sedan skickar i väg dem tillsammans med dem som är anmälda, säger Gun Hedlund.

Hon är upprörd över att barnen, som är offer, tvingas till ett liv som kan innebära fortsatta övergrepp. Gun Hedlund vet att de inte kan rädda flickorna, men hoppas att man i framtiden ska kunna undvika att sådant händer igen.

- Det är motsägelsefullt och verkar inte förnuftigt att vi inte kan leva upp till Barnkonventionen, säger hon.

Peter Nyberg
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.