1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

"Ett svenskt barn hade fått hjälp direkt"

Nyheter • Publicerad 26 november 2005

Migrationsverket misstänker att föräldrar medvetet har passiviserat sina barn för att få uppehållstillstånd.

Detta ställer sig dock svenska barnläkare mycket tvivlande till.

-Det är helt absurd. Det finns ingen som kan övertala sina barn att bli apatiska. Hur skulle det gå till? säger barnläkare Anders Dimberg i Karlskrona.

Omedvetet agerande

Men föräldrarnas egna depressioner kan vara en bidragande orsak till att vissa barn drabbas. Föräldrarna orkar helt enkelt inte att stimulera sina barn och ge dem framtidstro.

-Det är i så fall ett omedvetet agerande. Föräldrarna är i många fall i så psykiskt dåligt skick att de inte kan hjälpa sina barn, säger Anders Dimberg.

Han avfärdar också uppgifterna om "ryska piller" som rent nys.

-Det finns ingen medicin som kan hålla barn i ett apatiskt tillstånd i flera månader.

Hjälpa hela familjen

Barnläkare Anders Dimberg förklarar barnens apati som en reaktion på en svår stressnivå som hot om avvisning, med en familj som är psykiskt nerbruten, föräldrar som gör självmordsförsök.

-För att hjälpa dessa barn måste vi hjälpa hela familjen. Hade det varit ett svenskt barn skulle sjukvården satt till alla resurser, säger Anders Dimberg.

Simone Hansen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.