1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Entreprenörskap lockade kvinnor

Kvinnor vill lära sig allt om kultur och entreprenörskap. De kan, det gäller bara att tro på sig själv och använda sina svagheter som styrka.
Nyheter • Publicerad 22 september 2006
föreläste. Hind Abdul Wahab, Agrita Martinsone, Maria Masoomi, Annelie Petersson Norrman och Axa Al Sadook. Foto: Thomas Persson
föreläste. Hind Abdul Wahab, Agrita Martinsone, Maria Masoomi, Annelie Petersson Norrman och Axa Al Sadook. Foto: Thomas PerssonFoto: 

På torsdagskvällen ordnade Lokalt resurscentrum för kvinnor i Karlskrona ett seminarium om entreprenörskap och kultur. Då räckte platserna i Stadshotelles stora sal inte till. 140 fick plats, men många kom inte med.

Styrka Till intresset bidrog dagens föredragshållare, Maria Masoomi, egen företagare, dietist och kock bland annat. Hon vet hur det är att vända sina svagheter till styrka.

- Mitt liv har verkligen varit dalar och bergstoppar säger hon. Det gäller att ta vara på topparna och satsa i dalarna.

Aktiv kvinna Nu går allt som på räls för henne. Hon utbildar läkare, sjukvårdspersonal och sjukhusledningar om mat för invandrare. Hon skriver kokböcker, en kommer ut i höst, hon medverkar i gastronomiska akademins årsbok, uppträder i TV och mycket annat. Hon blev årets yrkeskvinna 2004 och årets banbrytare 2002.

Hon har vänt invandrarbakgrunden och alla olika jobb till sin fördel. När hon fick jobb som dietist hade hon något som inte de andra hade. Hon hade erfarenhet från vården och daghem och kunskaper om internationella matvanor. Det gjorde henne till den ofta anlitade expert hon är i dag.

Kvinnogemenskap Kvinnor, antingen de är svenska eller invandrare har mycket gemensamt, konstaterar Anneli Petersson Norrman, som leder projektet och Agrita Martinsone, Litorina folkhögskola.

- Vi kan mycket, men vågar ibland inte erkänna det.

Det har Anneli Petersson Norrman märkt under arbetet med projektet.

- Många kvinnor har idéer om vad de vill göra. Kvinnor startar ofta ett företag vid sidan om det ordinarie jobbet. Då är det ofta något de brinner för. Då gäller det att tro på det man gör.

Blekinge sämst Under kvällen blev det också en buffé med mat från många olika länder, samt sång och magdans.

- Det är få företag som startas i Blekinge, säger Annelie Petersson Norrman. När det gäller nya kvinnliga företagare är Blekinge sämst i landet.

Det var därför hon fick EU-pengar till ett projekt . Avsikten är att öka och kvinnors kompetens och företagande. Målet är att bidra till en jämställd arbetsmarkad på sikt.

Projektet är tvåårigt. Kvinnor träffas, lyssnar på föredrag, diskuterar och ger varandra råd och stöttning

Maria Lönnberg
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.