1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Endast 3 av 25 anmälda våldtäkter ledde till dom

3 av 25 våldtäkter i Blekinge ledde till dom.
Många av anmälningarna gjordes lång tid efter händelsen.
-Då finns ingen bevisning kvar, säger kammaråklagare Margareta Lewenhagen.
Nyheter • Publicerad 22 april 2005

25 våldtäktsanmälningar gjordes. Av dem lades 16 ned efter att åklagare konstaterat att brott ej kunnat styrkas. 5 lades ned efter att polisen konstaterat att det inte funnits något spaningsresultat.

3 gick vidare till åtal och sedan dom.

Rikspolisstyrelsen och Åklagarmyndigheten har tillsammans granskat hur våldtäktsutredningarna har skötts i fyra län - Västernorrland, Blekinge, Jönköping och Dalarna.

Cirka 100 ärenden har detaljgranskats och resultatet presenterades i går.

För lång tid

I Blekinge var det alltså 25 våldtäktsutredningar som grans-kades vid inspektionen. Bara 3 ledde till dom.

-För Blekinges del fanns en stor del av förklaringen i att många av anmälningarna gjordes lång tid efter händelsen. Det försvårar utredningarna, säger vice överåklagare Birgitta Fernqvist, ansvarig för inspektionsgruppen, som var i Blekinge.

Problemet, som uppstår om en våldtäkt anmäls flera dagar eller veckor efteråt är att teknisk bevisning blir svår att få fram. Både offer och misstänkt gärningsman hinner tvätta både sig själva och sina kläder. Skador på kroppen kan hinna läka.

-Tar det lång tid mellan brott och anmälan är det mycket svårt. Då är risken stor att det inte finns någon teknisk bevisning kvar, säger Margareta Lewenhagen vid åklagarkammaren i Blekinge.

-Utan teknisk bevisning står vi i en situation där ord står mot ord. Då blir det mycket svårt att gå vidare. Det är jätteviktigt att en våldtäkt anmäls direkt så att utredningen kan starta innan bevisningen är förstörd.

I övrigt var den allmänna bedömningen att utredningarna höll bra klass. Inspektionsgruppen fann inget att kritisera.

-Vi hittade inget dåligt, men visst finns det saker som kan bli bättre när det gäller våldtäktsutredningar i Sverige, säger Birgitta Fernqvist.

Kräver fler åtgärder

I inspektionsrapporten läggs en rad förslag fram för att förbättra utredningarna. Till exempel:

¥ Misstänkta måste i större omfattning förhöras. I många av de granskade utredningarna hade det inte gjorts.

¥ Utredarna ska "vända på alla stenar", till exempel genom fler husrannsakningar och brottsplatsundersökningar, fler videoförhör, fler förhör med misstänkta och fler tvångsåtgärder av typ häktning.

¥ Våldtäktsoffren bör i högre grad än nu få en advokat, ett så kallat målsägarbiträde. Bara 29 procent av offren i de granskade fallen fick sådan hjälp.

¥ När åklagaren beslutar att lägga ned en förundersökning om misstänkt våldtäkt ska ett utförligt och lättförståeligt beslut skrivas.

Göran Lindh
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.