1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

En reform som kortar köer

Femtio kronor. Så mycket kommer ett besök hos sjukgymnasten att kosta efter årsskiftet. Och någon remiss från läkare behövs inte.
Detta är en reform som kan spara pengar åt landstinget och korta köerna inom sjukvården, hävdar sjukgymnasterna.
Nyheter • Publicerad 25 september 2001

På torsdag kommer representanter från Sveriges sjukgymnaster, LSR, att uppvakta landstingspolitiker i Blekinge. De vill att landstinget ska gå ut med en kampanj för att informera allmänheten om de nya reglerna, men också tala om vad sjukgymnaster gör.

Stora vinster

- Vi vill informera om vilka sorts besvär man kan söka sjukgymnast för, säger Joakim Mattisson, distriktssjukgymnast på Kallinge vådcentral och representant för LSR.

Han menar att det finns stora vinster att göra om sjukvården börjar utnyttja sjukgymnaster i högre grad. Genom att satsa på tidig rehabilitering och förebyggande friskvårdsarbete kan man minska sjukskrivningarna.

Avlasta läkarna

Sjukgymnasterna kan också avlasta läkarna och därmed kan sjukvårdsköerna minskas.

Finns det inte risk för att folk söker sjukgymnast för sådant som de egentligen borde söka läkare för?

- Nej, vi har tillräcklig kompetens för att avgöra om någon behöver läkarvård och då ser vi till att skicka patienten vidare.

Joakim Mattisson tycker också att det borde finnas fler sjukgymnaster. För närvarande går det ungefär en sjukgymnast per 3 000 invånare i Blekinge.

- Vi önskar att det blir åtminstone en per 2 000 invånare. Men då krävs det fler utbildningsplatser.

Hittills har det kostat 350 kronor att söka sjukgymnast utan remiss från läkare. Men nu blir det alltså betydligt billigare.

Maria Wogensen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.