En påminnelse om friheten

Blekinge Artikeln publicerades
Vi gillar att du tycker som du vill.
Vi gillar att du tycker som du vill.

Här kommer ett brandtal för en liten detalj som folk blir hatade och mördade för.

Det är bara en struntsak som vi ägnar oss åt hela tiden, en petitess i vardagens livspussel: den att vi säger vad vi vill.

”Djävla PK-media”, tänker nu någon och fortsätter:

”Det är bara skitprat för i det här mellanmjölkslandet får man ju inte säga någonting.”

  Fel, säger jag! I det här utmärkta lilla landet i norra Europa är vi fria att säga vad vi vill, tycka vad vi vill, skriva vad vi vill, protestera mot vad vi vill och välja vad vi vill. Det är det vi ägnar dagarna åt: att leva fritt.

  Vi som jobbar på BLT har den friheten som yrke men vi gör inget som ingen annan kan göra - och gör. Aldrig någonsin har väl så många människor utnyttjat denna frihet för att tycka, i bloggar och podar, i sociala medier, på mängder av internetsajter, i tryck och i tal. Din tidning är ett sätt att använda den här friheten. Inte det enda, bara ett av dem.

  Den som inte riktigt har fattat poängen med vår frihet använder den för att anonymt trakassera sina medmänniskor. Den som näthatar tycker att det är en frihet.

  Fel, säger jag! Det är stor skillnad på att till exempel säga "jag tycker du har fel, för att…" mot "din djävel, jag ska nita dig och din familj".

  När vi levererar BLT till dig, digitalt och i tryck, är det för att du ska få veta, få reagera, få ifrågasätta, tycka att något är rätt eller fel inom de vida ramar som yttrandefriheten har. Vi tänker påminna om den friheten lite extra i år. Vi tycker det behövs.

  Kerstin Årmann, chefredaktör