1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

En miljon till kvinnoprojekt

Nästan en miljon kronor hamnar i Blekinge när NUTEK satsar på kvinnors entreprenörskap i landet. Merparten av pengarna går till Blekinge Utvecklingscentrum och Regionalt Resurscentrum i Blekinge.
För Svängstas del kan pengarna innebära ett långsiktigt lyft för hela samhället.
Nyheter • Publicerad 14 september 2001

Det är två Blekingeprojekt som NUTEK belönar. 500 000 kronor går till Regionalt Resurscentrum och Blekinge Utvecklingscentrum för att finansiera rådgivning och utbildning som ska stärka kvinnors entreprenörskap och utveckla affärsidéer. Det andra projektet i länet som NUTEK ger pengar till står företaget Elektronikcentrum i Svängsta för. I samarbete med Regionalt Resurscentrum arbetar man för att få fram fler kvinnliga företagare i länet. Den summan ligger på 410 000 kronor.

Maria Dagermo är utbildningschef på Elektronikcentrum och ser pengarna som en öppning för DUK.

"Starthotellet"

- DUK är Datateknisk utbildning för kvinnor, vilket vi driver. Genom DUK vill vi få kvinnor att starta egna företag i IT-branschen. Pengarna går till "Starthotellet" vilket blir en plats att ha kontor och seminarier på i början av deras karriärer, säger hon.

"Starthotellet" blir alltså en fysisk plats och det finns funderingar på att använda Elektronikcentrums gamla hyreshus, Mariagården.

Komma igång

Meningen med "hotellet" är att få kvinnorna att komma igång med sina företag. Hyran för kontoren skulle till exempel bli billig. Främst är projektet till för företag inom IT-branschen, eftersom Elektronikcentrum tillhör den, men Maria Dagermo utesluter inte andra branscher.

Projektet som pengarna går till ska utvecklas fram till 2003. En projektledare ska tillsättas, men det är ännu oklart vem det blir. Målet under perioden är att skapa 10- 20 nya företag i trakten.

Fler kvinnor

- Många av eleverna har tidigare arbetserfarenhet, vilket är en fördel när man tar första steget ut i branschen. Det här betyder mycket för Svängsta och tillväxten. Vi planterar nya företag med fler kvinnor och fler idéer, säger Maria Dagermo.

Stefan Hedmark
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.