1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

En enda ungdomsmottagning öppen som vanligt

RFSU har frågat fem ungdomsmottagningar i Blekinge om öppettider. Endast en av dem håller öppet som vanligt under sommaren.
Nyheter • Publicerad 10 juli 2013
Behovet av ungdomsmottagningar minskar inte under sommartid, snarare tvärtom.
Behovet av ungdomsmottagningar minskar inte under sommartid, snarare tvärtom.Foto: SANDRA QVIST

I Karlskrona har ungdomsmottagningen öppet som vanligt under hela sommaren, men i resten av länet varierar öppettiderna. Det visar en undersökning som RFSU har gjort.

Återigen tvingas RFSU konstatera att ungdomsmottagningarna begränsar sina öppettider under sommarmånaderna. Det betyder att tillgången till sexuell och reproduktiv hälsa inte är tillräckligt prioriterad och är olika beroende på bostadsort. De begränsade öppettiderna får stora konsekvenser för landets unga.

Ungdomsmottagningarna har ett mycket viktigt uppdrag när det gäller att förebygga oönskade graviditeter, sexuellt överförbara infektioner samt föra samtal om viktiga saker i livet som problem i relationer och hemma, sexualitet och hälsa. Det behovet minskar inte under sommaren utan snarare ökar.

– Unga har samma behov av ungdomsmottagningarna under sommaren som under resten av året. Det är inte acceptabelt att unga på mindre orter ska behöva resa långa sträckor, eller hålla tillgodo med andra slags mottagningar, säger Kristina Ljungros RFSU:s förbundsordförande i ett pressmeddelande.

Av de 197 ungdomsmottagningar som RFSU granskat i Sverigebarometern håller 69 öppet som vanligt och 73 är stängda minst en vecka under sommaren.

Livia Bergvall
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.