Dyrare hos tandläkaren
Primärvården behöver drygt 441 miljoner kronor nästa år. Det är 25 miljoner mer än den ekonomiska ramen, men av dem har drygt 7 miljoner kronor redan utbetalats. Primärvårdens förvaltningschefen Gerd Fridh flaggar också i verksamhetsplanen för 2003-2007 för svårigheten att rekrytera kvalificerad personal till primärvården.
I dag är 17 läkartjänster i primärvården vakanta, men med målet en läkare per 1 500 invånare saknas dubbelt så många, 33 läkare. Målet motsvarar 100 familjeläkare i Blekinge. Under 2003-07 kommer 55 anställda att fylla 65 år, varav 28 distriktssköterskor och 13 undersköterskor.
Satsa på ungdomars hälsa
Primärvården vill satsa mer på ungdomarnas hälsa och på större läkarinsatser på länets äldre i särskilt boende. Ungdomsmottagningarna i länet ska förstärkas med en barnmorska med särskilt ansvar för utvecklingen. Satsningar ska också göras på att minska tonårsaborterna och antalet ungdomar som drabbas av sexuellt överförda infektionssjukdomar.
Hemsjukvården får mer
Svårt sjuka och döende människor i hemsjukvården ska också ges större resurser. Fler läkarbesök i hemmet, fler distriktssköterskor och mer samverkan mellan sjukhuset och kommunerna ska göra hemsjukvården bättre.
Kuratorer och psykologer ska knytas till primärvården för att hjälpa och stötta människor utsatta för kriser och påfrestningar. Vårdcentralernas rådgivningsservice ska också få större resurser.
Om inga nya pengar skjuts till (25 miljoner kronor) så måste prioriteringar göras.
För tandvården i Blekinge är budgetramen drygt 82 miljoner kronor. Förvaltningschefen Lars-Uno Nordling vill höja tandvårdstaxan med 7,7 procent nästa år. Han konstaterar att priserna i folktandvården i länet ligger under medel.
Åtgärder som underlättar
- Frekvensen av arbetsrelaterade besvär i axlar och skuldror är oroväckande hög bland personalen, skriver tandvårdschefen i verksamhetsplanen för 2003-07.
Han vill ha friskvårdsinsatser, fler pauser och andra åtgärder som underlättar, men som också leder till ökande kostnader och mindre intäkter.
Sjukfrånvaron inom tandvården har ökat under de första
fyra månaderna i år. Under 1998 var sjukfrånvaron per anställd 14,7 dagar, men hade stigit till hela 27,3 dagar 2001. Även till tandvården är det svårt att rekrytera kompetent personal, samtidigt som vakanserna sliter på den personal som finns på plats.
- Personalomsorg är ett mycket högt prioriterat område åren framöver, skriver Lars-Uno Nordling till landstingspolitikerna.
Ann-Marie Andersson