Dumpade vapen är en tickande miljöbomb
- I dag skulle vi aldrig dumpa ammunition i havet, säger Ingemar Elofsson, örlogskapten på fjärde minkrigsflottiljen.
På sina ställen ligger ammunitionen bara några meter under vattenytan.
En del projektiler är hårt angripna av rost och vittrar sakta sönder.
Situationen är så allvarlig på sina ställen att det inom några år finns risk för läckage.
- Projektiler som inte är begravda i sediment går sönder fortare än de som ligger nedbäddade i bottenslamet. Korrosionen går också fortare i saltvatten. Sedan beror det på vilken syrehalt vattnet har. Det är flera faktorer som är avgörande hur fort nedbrytningsprocessen går, säger Göran Dave, universitetslektor på Göteborgs universitet och institutionen för miljövetenskap.
- Hur pass hög läckagehastigheten är när projektilerna går sönder vet vi dock inte. Det är något vi just nu forskar i.
Miljöarbete
Försvarsmakten driver sedan flera år ett omfattande miljöarbete. Bland annat har alla miljöfarliga lämningar kartlagts och miljöklassats enligt Naturvårdsverkets kriterier.
- Vi har gått igenom alla misstänkt miljöfarliga platser, säger Janne Kjellsson, kommendörkapten och chef för Högkvarterets miljöavdelning.
1940-1968
Dumpningarna av ammunition till havs gjordes till största delen mellan 1940 och 1968. Sverige hade då byggt upp stora lager som man inte hade någon nytta av.
- Att dumpa det till havs gjorde man för att det då ansågs vara det miljö vänligaste sättet att ta hand om avfallet, säger Ingemar Elofsson.
Dumpningsplatserna finns registrerade hos Försvarsmakten. Fjärde minkrigsflottiljen har dessutom kartlagt flera av de stora avstjälpningsplatserna.
- Det är ett omfattande arbete som kommer att fortsätta framgent.
Inom Försvarsmakten bedömer man dock att miljöriskerna är små.
- Riskerna för läckage av giftiga explosiva ämnen är små. De undersökningar vi hittills har gjort visar att om giftiga ämnen läcker ut så binds det vid bottensendimentet. Därmed utgör det heller ingen skada, säger Janne Kjellsson.
Får ligga kvar
Han tror att den dumpade ammunitionen i de flesta fall kommer att få ligga kvar.
- Det är fortfarande det mest miljövänliga alternativet om ammunitionen inte utgör fara för tredje man.
Dock finns platser där ammunitionen inte ligger på så stora djup. Där finns det risk för att till exempel dykare kommer i kontakt med ammunitionen, och då kan det bli aktuellt med bärgning.