1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Drottningens skepp är i flitigt bruk

Nedan får du fakta om det danska kungaskeppet.
Nyheter • Publicerad 31 juli 2013

Det danska kungaskeppet Dannebrog är i tjänst både som officiellt och privat residens för det danska regentparet drottning Margrethe den II och prins Henrik, samt för övriga medlemmar av familjen.

? ?Skeppet döptes av drottning Alexandrine 1931 och används i huvudsak för kungafamiljens sommarseglatser i de danska farvattnen och för familjens officiella besök. Men Dannebrog ingår också som övervakningsfartyg samt i sjöräddningen när hon är ute till havs. I fartygets beskrivning ska hon även kunna användas som sjukhusskepp.

? ?Fartygets skrov är byggt i stål och sett utifrån är det uppdelat i två sektioner. I fören, framför skorstenen bor besättningen och i aktern har drottningen och prinsen sina privata arbetsrum. Här finns också matsalen, en salong och sovrum. Det är också i aktern som Dannebrog kan göras om till sjukhusfartyg för patienter.

? ?Kungaskeppet Dannebrog lyder under ett självständigt kommando och administreras av drottningens yachtkapten som är medlem i den danska hovstaben. Besättningen består av nio officerare, två konstaplar och 38 värnpliktiga som är speciellt utvalda av det danska sjövärnet.

? Sedan 1932 har Dannebrog tillryggalagt drygt 400 000 sjömil.

Simone Hansen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.