1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Droghandeln skedde runt knuten

Hessleby trafikerades hårt av droger i somras.
Byteshandeln skedde runt knuten i det småländska skogarna.
- Ett antal kriminella element skodde sig på våra klienter, säger institutionschefen Gunnar Hansevi..
Nyheter • Publicerad 3 oktober 2001

Han säger att Erik mycket väl kan ha kommit i kontakt med nya droger på Hessleby behandlingshem. Men att han är tveksam till att Erik skulle vara i sämre skick än när han skrevs in.

Den som var på den öppna avdelningen i somras kunde få tag på droger. Försäljningen skedde av en handfull personer från Mariannelund, två kilometer från Hessleby.

- Sneddar man genom skogen är man här på två minuter. Handeln har skett så att man lämnat pengar under en sten och sedan kunnat hämta narkotikan dagen därpå. De här kriminella från samhället har inte dragit sig för något, säger Gunnar Hansevi.

Spaning

Polisen har sedan i somras bedrivit spaning för att hejda handeln och i fredags fick behandlingshemmet tillstånd att fördubbla sina slutna platser till 16.

Karlskrona kommun har bland annat krävt att Hessleby ska låsa in Erik för att säkra honom från droger och att han ska drogtestas flera gånger i veckan - även då han inte misstänktes vara påverkad.

Tjänstefel

- Vi kan, och får inte, hålla våra klienter inlåsta hur länge som helst. Det är tjänstefel att göra så. Och ska vi drogtesta våra klienter så krävs det särskilda skäl. Misstanke om påverkan är ett sådant skäl, säger Gunnar Hansevi som tycker att Karlskrona kommuns krav har brustit i humanism.

- Vi har inte samma människosyn. I början av behandlingen ska man låsas in för att utvärderas, men sedan ska man ut till den öppna avdelningen. Det är där vi ser den största förändringen hos klienterna, säger Gunnar Hansevi.

Medveten

Statens institutionsstyrelse, SIS, är medveten om den narkotikahandel som förekommit i anslutning till Hessleby behandlingshem.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.