1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Dietisten: Låt äldre äta vad de vill – när de vill

Mat är medicin och god mat är livskvalité. För många äldre är måltiderna den sista aktivitet de orkar med. Därför är det extra viktigt att få äta vad man vill och när man vill.
Nyheter • Publicerad 19 februari 2013

Det menar Åsa Ottosson som är nutritionsansvarig dietist på Karlskrona kommun. Hon jobbar med att utbilda och förbättra rutiner hos äldreomsorgens personal.

– Just nattfastan är en grundläggande del i mitt arbete. Det blir svårt att hinna få i sig tillräckligt med näring om nattfastan blir för lång.

Tvärtom mot vad många tror så gör äldre av med en hel del energi. Ofrivilliga kroppsrörelser, smärta och medicinska behandlingar tar på krafterna och då behövs den viktiga näringen. Många vaknar tidigt och behöver hjälp med att kliva upp, klä sig, kanske lägga håret och duscha, alltsammans innan frukost.

– Morgonrutinerna motsvarar ett helt träningspass och gör att många är trötta hela dagen om de inte fått i sig tillräckligt. Då kan en näringsrik dryck eller en nattmacka betyder mycket.

Om nattfastan blir för lång börjar kroppen bryta ner muskelmassa, något som på sikt kan få allvarliga konsekvenser för äldre eftersom deras muskler ändå bryts ner av sjukdom eller ålder. Åsa Ottosson menar att det finns många hälsovinster med att smyga in näringsrika mellanmål nattetid.

– När vi lyckas täcka näringsbehovet minskar vi även risken för fall­olyckor eftersom det finns ett samband mellan undernäring och den typen av olyckor. Mer underhudsfett skyddar även mot frakturer.

Bättre sårläkning och lugnare sömn är andra fördelar som kommer med ett ökat näringsintag. Flera undersökningar visar att personalens attityder kan påverka dem som har svårt att äta. Det är viktigt att måltiderna sker på brukarens villkor och att personalen lyssnar på deras behov.

– Maten är en otroligt viktig del av livskvalitén. De äldre måste få äta vad de vill, när de vill.

Åsa Ottosson tycker att personalen har gjort stora förbättringar och hon är stolt över arbetet.

– Men det finns en del boenden som inte lyckas nå 11-timmarsmålet och dem ska vi jobba extra med.

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.