1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

"Det skulle inte funka om porslinan stängde"

På Porslinan träffas ungdomarna för att umgås, fika och spela musik. Men Porslinan är i ekonomisk kris och ungdomarna kan behöva hitta andra platser att träffas på om verksamheten inte får mer pengar.
Nyheter • Publicerad 11 september 2006
Foto:Thomas Persson Viktig mötesplats. Erik Härstedt, 19 år, brukar vara på Porslinan nästan varje dag och läsa, skriva dikter och träffa sina vänner. Han tycker att Porslinan är en viktig social mötesplats och tycker därför inte att det är bra om ungdomshuset minskar på öppettiderna.
Foto:Thomas Persson Viktig mötesplats. Erik Härstedt, 19 år, brukar vara på Porslinan nästan varje dag och läsa, skriva dikter och träffa sina vänner. Han tycker att Porslinan är en viktig social mötesplats och tycker därför inte att det är bra om ungdomshuset minskar på öppettiderna.Foto: 

I lördags berättade BLT att Porslinan är i ekonomisk kris och riskerar att stänga en eller ett par dagar i veckan om verksamheten inte får mer pengar. Erik Härstedt, 19 år, brukar vara på ungdomshuset nästan varje dag och tycker det är viktigt att Porslinan fortsätter hålla öppet.

- Det skulle inte funka om Porslinan stängde. Det är så många som hänger här. Vissa av dem trivs inte hemma och vill ha ett ställe att gå till. En del av dem som går till Porslinan bor längre bort och kan hänga här efter skolan. Det är viktigt att ha en social mötesplats, säger han.

Inget annat ställer På Porslinan kan ungdomarna träffas för att fika, spela spel, göra läxor, titta på tv och spela musik i replokalerna.

- Jag började gå hit när jag började på gymnasiet eftersom det låg nära skolan, säger Erik Härstedt som tog studenten från det estetiska programmet i våras.

På Porslinan spelar han bland annat schack, skriver dikter och umgås med sina vänner.

- Det finns inga andra ställen att gå till. Möjligen Oden, men det är inte så bra organiserat. Det är trevligt här, säger han.

Mitt på dagen besöker kommunanställda Porslinan för att äta lunch. Annars är det flest gymnasieungdomar som kommer till Porslinan, enligt Erik Härstedt. Han anser att Porslinan är ett alternativ för de ungdomar som inte vill festa någon helg och tror att om Porslinan stänger vissa dagar kan det innebära fler ungdomar på stan om kvällarna.

Aktiv i protester Erik Härstedt ser ändå positivt på ungdomshusets framtid.

- Jag tror det kommer att hålla öppet. Annars skulle jag vara en aktiv del i del i de massiva protester som blir följden om Porslinan skulle stänga.

Porslinan dravs av föreningen Ungdomens hus och finansieras genom kommunala bidrag och intäkter från kaféverksamhet.

Caroline Åkeborn
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.