1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

"Det kan säkert bli fråga om uppsägningar"

Marinbasen i Karlskrona kommer att drabbas av beslutet att minska försvarets personalkostnader.
– Det kan säkert bli fråga om uppsägningar, säger Johnas Mård, vice ordförande i Officersförbundet
Nyheter • Publicerad 28 mars 2013
Foto: Marcus Palmgren

Förra veckan fattade regeringen beslut om att Försvarsmakten ska drar ner på framtida personalkostnader med en halv miljard kronor om året fram till 2019. Det ska ske genom att öka andelen tidvis tjänstgörande och minska andelen heltidsanställda officerare och civilanställda

Officersförbundet är kritiskt till beslutet.

– En halv miljard kronor per år är ofantligt mycket pengar. Vår uppfattning är att det istället behöver skjutas till medel för att vi ska kunna utföra vårt uppdrag utifrån den ambitionsnivå som finns i dag, säger Johnas Mård.

Han kan i nuläget inte uttala sig om hur nedskärningarna påverkar Marinbasen i Karlskrona, men menar att beslutet kan få mycket allvarliga konsekvenser.

– Beslutet togs i torsdags och vi har inte hunnit göra någon analys, men klart är att det kommer att slå mot alla personalgrupper.

Johnas Mård är även skeptisk till att regeringen utgick från ett underlag från 2009 när de fattade beslut om att skära ner på personalkostnaderna.

– Först begär de in ett omfattande underlag och sen tar de inte hänsyn till det i beslutsfattandet. Regeringen behandlar Försvarsmakten styvmoderligt.

Enligt regeringen ska försvarets totala lönekostnader vara totalt 500 miljoner kronor lägre från och med 2019 jämfört med den planering som försvaret redovisat för 2014. Men Johnas Mård menar att personalen på Marinbasen redan nu går på knäna och många känner oro inför framtiden.

– Det finns ingen som upplever att vi har för mycket folk i verksamheten. Det känns som om finansdepartementet styr Sveriges säkerhetspolitik.

Maria Gisselquist
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.