1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Det är sabotage

Nyheter • Publicerad 20 september 2006

Man kan tycka vad man vill om Richard Jomshof och hans främlingsfientliga politik. Det är demokrati.

Att med några streck i en tryckplåt förvanska en bild är däremot sabotage!

Jag vet inte exakt vad den formella brottsrubriceringen blir på det som hände i vårt tryckeri i går natt. Men för mig är det sabotage - mot tidningen, mot fotografen som tagit bilden, mot tryckeriet och i vidare bemärkelse mot tryck- och yttrandefriheten. För Richard Jomshof är det en grov kränkning.

När vd:i vårt tryckeribolag och jag såg tryckplåten i går förmiddag var det ingen tvekan - någon hade verkligen ristat i plåten och manipulerat bilden. Vi ringde polisen och gjorde en gemensam anmälan.

Det som hänt är till stor skada för både tidningens trovärdighet och för tryckeriets.

När jag läser kommentarerna som våra läsare skrivit på BLT.se ser jag några som tycker att tillgreppet är lustigt och inte mer än rätt mot en sverigedemokrat. Men nej, då är man fel ute.

Yttrandefriheten tillåter var och en att ha vilken åsikt som helst, men det ger en inte rätt att slå en meningsmotståndare på käften. Då blir det en brottslig handling.

Tryckfriheten tillåter oss att skämta om politiker men inte på nyhetsplats i BLT, inte genom en i lönndom förvanskad tryckplåt och inte genom förnedrande associationer. Det är inte roligt, det är brottsligt.

Yttrande- och tryckfriheten tillåter Sverigedemokraterna att torgföra sina åsikter men inte att de bemöts genom kränkande bildmanipulationer som smygs in vår tidning. Det är upprörande, vettlöst och brottsligt.

Kerstin Årmann
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.