De vill visa dig en glimt av helvetet
Sommaren 1996, klockan fem på morgonen, knackade det på Björn Söderströms dörr i Kalmar. En präst och två poliser mötte honom i farstun. Björn Söderströms styvson, Fredrik Schou, 20 år, hade avlidit i en singelolycka. Föraren som han hade åkt med var en gammal barndomsvän. De hade båda druckit alkohol. Sent på Fredrikdagen, vid Fredriksskans i Kalmar, hade Fredrik Schous liv tagit slut.
- Inget är sig likt i familjen efter den dagen. Vi lever med en ständig rädsla för att Fredriks lillebror, Andreas, ska råka ut för samma sak, säger Björn Söderström.
"Alla hade druckit"
En kväll i september för fyra år sedan fick Laila Bergström från Stockholm beskedet om att familjen hade blivit en medlem mindre. Den äldsta sonen Toni hade tre dagar efter sin 18-årsdag omkommit, också han i en singelolycka. Tillsammans med två vänner hade han satt sig i en bil för att åka från en fest. Alla hade druckit alkohol.
- Det heter att tiden läker alla sår. Det stämmer inte. Jag får kämpa med min sorg varje dag, säger Laila Bergström.
Kristina Stenhäll från Ångermanland satt i en bil vid en rödljuskorsning i Uppsala 1985. En rattfull förare rammade plötsligt bilen i en rasande hastighet. Kristina Stenhäll slog i huvudet och fick tre ryggkotor krossade. Först efter två år upptäckte läkarna skadan. Självmordsförsök, depressioner och kaos följde. Kristina Stenhäll lever än i dag med ständig värk i kroppen.
- Ett tag levde jag bara för mina anhörigas skull, säger hon.
Idiotoptimist
I dag försöker hon se allt från den ljusa sidan. Trots att hon har tvingats gå i pension och bara orkar lyfta en liter mjölk, lider av tinnitus, synproblem och en hel rad andra besvär.
- Jag har försökt få distans till det som har hänt. Folk ser mig som en idiotoptimist, säger hon och skrattar.
Björn Söderström, Laila Bergström och Kristina Stenhäll lägger i dag mycket av sin lediga tid till att berätta för andra vad de har genomlidit. Det är deras terapi.
- Det gick inte att sitta och rulla tummarna. Jag kände att jag var tvungen att göra något, berättar Björn Söderström.
En del av domen
I går var de i Karlskrona för att i ett samarbete mellan Motormännens Helnykterhetsförbund och Frivården, berätta för brottslingar vad de har genomlevt. Deras metod är hämtad från USA och går ut på att kort och gott berätta. Inga frågor. Inga diskussioner.
- Jag gör det till en resa i vår familj. Jag visar bilder från Fredriks liv, när han tar studenten, när han är ute och reser. Roliga och tråkiga minnen, så att de som lyssnar får lära känna honom, förklarar Björn Söderström.
I projektet medverkar också Stockholms universitet som forskar på metoden genom att lämna enkäter som åhörarna får fylla i.
- Jag ser gärna att sådana här konfrontationer blir en del i de rattfullas dom, säger Björn Söderström.
De har alla tidigare erfarenheter av föreläsningar för bland annat gymnasieelever. Björn Söderström berättar att responsen genom åren har varit enorm.
- Jag har fått tusentals brev från folk som skriver att de har ändrat inställning, säger han.
- Om jag så bara lyckas påverka en person så känner jag mig nöjd, säger Laila Bergström.
- Vi vill visa en glimt av det helvete som vi har genomlevt, säger Kristina Stenhäll.
Fotnot: TV 4 visar klockan 21.00 i kväll dokumentären "Vi fick låna en ängel". Den handlar om Erik Bergendahl, 13 år, som blev ihjälkörd av en rattfull förare.
arvid.jurjaks@blt.se
0455-770 00