1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

De röda tomaterna blev gula

Sturkö handelsträdgård drivs i ny regi. Mi mi Chaw Mattiasson är trädgårdsmästaren som odlar blommor och gula pärontomater.
Nyheter • Publicerad 24 juli 2013
Mi mi Chaw Mattiasson älskar att plantera. Oftast blir det också som hon tänkt sig.
Mi mi Chaw Mattiasson älskar att plantera. Oftast blir det också som hon tänkt sig.Foto: 
Mi mi Chaw Mattiasson ville ha ett husdjur som gav något tillbaka. Det fick därför bli höns i stället för hund och katt.
Mi mi Chaw Mattiasson ville ha ett husdjur som gav något tillbaka. Det fick därför bli höns i stället för hund och katt.Foto: Staffan Lindbom
-Jag trodde jag hade planterat röda körsbärstomater, säger trädgårdsmästaren Mi mi Chaw Mattiasson.
-Jag trodde jag hade planterat röda körsbärstomater, säger trädgårdsmästaren Mi mi Chaw Mattiasson.Foto: Staffan Lindbom

Sedan 2007 har det stått tomt på handelsträdgården på Sturkö. Det gör det inte längre. Mi mi Chaw Mattiasson driver sedan förra året trädgården med de tre växthusen.

Där växer det just nu drygt femhundra plantor med gula päronformade tomater.

– Det var inte planerat att det skulle bli gula tomater, säger hon.

Hon köpte tomatfröna under sitt senaste besök i andra hemlandet Myanmar (även känt som Burma red. anm.). Av någon anledning blev det inte några röda körsbärstomater, utan gula pärontomater.

– Jag trodde att jag hade planterat röda körsbärstomater, säger hon.

Arbetet med att få igång den gamla trädgården har tagit tid. Under vintern har Mi mi arbetat långt in på nätterna för att hinna få i ordning allt i växthusen.

– No pain, no gain, summerar Mi mi tiden sedan hon och sambon Andreas Eriksen köpte handelsträdgården. Samtidigt är hon noggrann med att rikta ett stort tack till personer i hennes omgivning som på ett eller annat sätt har hjälpt till.

Mi mi Chaw Mattiasson hade varit sjukskriven i flera år, efter att ha jobbat som lärare och på rökeriet som Andreas Eriksen driver. Under tiden som sjukskriven påtade hon i sin och pojkvännens trädgård.

Den tusen kvadratmeter stora gräsmattan förvandlades snabbt till prydliga rabatter fyllda med blommor, grönsaker och frukt. I samma veva köpte hon en handfull hönor.

– Grannarna tyckte våra höns kacklade för mycket, så vi kunde inte bo kvar, säger hon.

Paret bestämde sig för att flytta till den gamla handelsträdgården på Sturkö.

– Det var tydligt att hon hade gröna fingrar efter att ha fyllt trädgården, säger Andreas Eriksen.

I princip var allt trasigt när de flyttade in på handelsträdgården i mitten på januari förra året. Ett intensivt arbete drog igång för att få ordning på faciliteterna och få fart i rabatterna.

Nu på sommaren är det svårt för Mi mi att få någonting gjort på grund av den tropiska värme som råder i växthusen. Mi mi kan börja påta bland rabatterna först efter klockan nio på kvällarna. Förutom tomater odlar Mi mi blommor, bönor, jordgubbar och snart även potatis.

Max Sohl Stjernberg
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.