1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

De onödiga hormonerna

Det tillverkas långt mer tillväxthormon i världen än vad de medicinska behoven anger.
Samtidigt finns det en efterfrågan från dopningmissbrukare.
- Om vi ska kunna motarbeta dopning måste också läkemedelsindustrin ta sitt ansvar.
Nyheter • Publicerad 31 januari 2002

Det sa Sören Trolle, sektionschef på socialförvaltningen i Karlskrona vid en konferens om dopning i Ronneby på onsdagen.

Det var Blekinge Idrottsförbund och Samverkansgruppen mot dopning i Blekinge som hade bjudit in personal som kommer i kontakt med dopningmissbrukare.

Intresset var stort från både landsting och kommunala förvaltningar i länet.

Förebygga

Deltagarna var överens om att arbetet för att hjälpa människor ur sitt missbruk och inte minst att förebygga missbruket av dopningmedel måste utföras på alla nivåer i samhället.

I samband med diskussionen konstaterades också att läkemedelsindustrin tillverkar långt mycket mer tillväxthormoner, än vad de medicinska behoven anger.

Ökad tillgång

- Självklart måste vi arbeta på alla nivåer som finns. Men det hade varit lättare om tillgången på preparat inte var så stor som den är. Så om vi ska kunna motarbeta dopningmissbruk måste också läkemedelsindustrin ta sitt ansvar, sa Sören Trolle.

Leder till missbruk

Deltagarna på mötet fick också lyssna på Blekingepolisens dopningexpert, Tomas Pärlklo, som bland annat berättade om några olika fall han följt extra noga.

Professor Fred J. Nyberg, prefekt vid Uppsala universitets institution för farmaceutisk biovetenskap, var också inbjuden och höll ett par mycket uppskattade föreläsningar.

Han tog bland annat upp den tydliga kopplingen mellan steroidmissbruk och grova våldsbrott.

Han konstaterade också att steroidmissbruk är en tydlig inkörsport till narkotika- och alkoholmissbruk.

Göran Lindh
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.