1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter
Efter nästan två år går det rysk-svenska demokratiprojektet nu in i slutfasen.
Fyra elever från Af Chapman-gymnasiet är tillbaka i Karlskrona efter en vecka i den ryska vänorten Baltijsk.
En vecka av intensiva diskussioner om demokrati, jämställdhet och ekonomi..
Nyheter • Publicerad 4 oktober 2001

- Först ser man bara olikheterna men efter ett tag ser man hur lika vi är, ryssar och svenskar, att vi i grunden har samma värderingar och tankar, säger Kristina Persson, 17 år.

Men det finns också skillnader mellan de ryska och de svenska ungdomarna.

- Vi ville diskutera Attac-rörelsen och Tobin-skatten men de hade inte ens hört talas om det, säger Lisa Karlsson, 17 år.

Årets teman för demokratiprojektet är ekonomi och jämställdhet. Även när det gäller jämställdhet finns det skillnader mellan ryssar och svenskar. Visst vill ryska kvinnor ha samma chanser som männen men frågan är lågprioriterad i Ryssland.

Gamla könsroller lever mycket starkare kvar i Ryssland och jag fick känslan av att många kvinnor vill ha det så, säger Kristina Persson.

Men enligt projektledaren Olle Reiz, som också var med i Baltijsk, har de svenska tjejerna fungerat som förebilder. De ryska flickorna har blivit mycket tuffare och självständigare sedan projektet började.

Trots att Ryssland är en ung demokrati och trots att levnadsstandarden är låg med svenska mått är de svenska eleverna imponerade av vad de har sett.

- Ryssarna är mera medvetna om sitt kulturarv. De kunde till exempel massor av sånger medan vi inte kunde en enda, säger Kristina Persson.

- Det är ett oerhört starkt folk och de har en fantastisk potential, trots sina svårigheter. Jag har gjort mig kvitt massor av fördomar om Ryssland, säger John Dagnevik.

De fyra eleverna på Af Chapman är fast beslutna om att hålla kontakten med sina ryska vänner. Redan nu har de kontakt via e-post.

Något som är möjligt tack vare den dator med internetuppkoppling som projektet skänkte till den ryska skolan förra året.

Maria Wogensen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.