Det danska försvaret kommer att genomgå en omfattande förändring. Det stod klart efter det att venstre, det konservativa folkeparti, socialdemokratiet, dansk folkeparti, det radikale venstre och kristendemokraterna i går kväll kommit ut från förhandlingarna om det danska försvarsbeslutet.
Ubåtsprojekt fullföljs inte
Men det är inte bara det danska försvaret som drabbas av nedskärningar och omfattande förändringar. Partierna var överens om att lägga ner sitt ubåtsvapen helt och hållet. Det innebär att det svensk-danska ubåtsprojektet Viking inte fullföljs av Danmark.
Redan tidigare har Norge hoppat av utvecklingsarbetet och nöjt sig med att stanna som observatörer, likt Finland och Singapore. Nu är det alltså bara Sverige kvar.
Som BLT berättade i januari hoppas Kockums i Malmö och Karlskrona mycket på mångmiljardprojektet Viking. Utvecklingsarbetet har hittills till största delen skett på Karlskronavarvet och danska Odense Staalskibsvaerft.
Karlskronavarvet är hårt pressat eftersom det inte finns någon order på nybyggen efter det att den sista Visbykorvetten levererats 2007. Dessutom löstes aldrig optionen på den sjätte korvetten ut. Intresset från utlandet har också varit svalare än väntat. Vikingprojektet, om det trots allt genomförs, kommer i och med det danska beslutet endast att innehålla två ubåtar till den svenska flottan.
Framtiden osäker
Men genom gårdagens danska beslut är framtiden för Vikingprojektet osäker. Det rör sig om stora utvecklingskostnader och vad det svenska försvarsbeslutet innehåller är ännu oklart. Från Kockums sida vill man dock inte kommentera den danska beslutet.
- I dagsläget har vi inga kommentarer. Vi måste analysera det danska beslutet för att se vad det innebär. Vi måste också diskutera med Försvarsmaktens Materialverk som är vår kund, säger Kjell Göthe.
- Innan vi har alla fakta kan vi kort och gott inte uttala oss om följderna.
Det danska beslutet innebär följaktligen också att alternativet att köpa begagnade svenska ubåtar inte längre är aktuellt.