1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Danska band till Blekinge

Följ historien mellan de danska banden i Blekinge nedan.
Nyheter • Publicerad 31 juli 2013

Under 1200-talet

Blekinge blev en formell del av det danska riket och Ronneby blev den första staden.

Omkring 1300-talet

Avaskär (blivande Kristianopel) fick danska stadsrättigheter.

Under 1400-talet

Elleholm, Sölvesborg, och Lyckå blev danska städer i Blekinge.

Midsommar 1451

Den dansk-norska kungen Kristian I befann sig i Ronneby för att förhandla med den svenske kungen Karl Knutsson om rätten till territorium. Kungarna skickade sina sändebud till förhandlingen i Ava­skär som dock inte blev någon framgång för någondera parten. Tvärtom: omöjligheten att komma överens ledde till krig mellan Sverige och Danmark.

År 1599

Kristianopel grundades som stad av den danska kungen Christian den IV.

Drygt 50 år senare

Dansktiden var över. Vid freden i Roskilde 1658 övergick Blekinge permanent till Sverige. Och de danska kungabesöken upphörde i princip, men ett känt undantag.

Under 1850–60-talet

Blekinge fick besök av den dåvarande danske kung Fredrik VII som ankrade utanför Elleholm. Han hade placerat sin hustru, Grevinnan Danner på Elleholms Hovgård för att hon skulle slippa spott och spe från den danska befolkningen. Grevinnan Danner, född som Louise Christine Rasmussen och dotter till en ogift tjänsteflicka, gifte sig 1850 med kronprins Fredrik. Parets barn skulle inte få arvsrätt till den danska tronen.

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.